
Sestavine
biskvit
- 30 g marcipana
- 4 rumenjaki
- 50 g kristalnega sladkorja
- 2 beljaka
- 40 g moke
- 20 g drobno naribanih mandljev
- 20 g kakava
kostanjev pire
- 400 g kuhanega pretlačenega kostanja
- 150 g sladkorja v prahu
- 2 žlici ruma
- ½ žličke kakava
hruškova omaka in kroglice
- 3 hruške
- 150 g kristalnega sladkorja
- 4 žlice hruškovega žganja
- 1,5 dl vode ali belega vina
Preberite tudi

Kako zvežemo pečenko
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.
Sestavine
biskvit
- 30 g marcipana
- 4 rumenjaki
- 50 g kristalnega sladkorja
- 2 beljaka
- 40 g moke
- 20 g drobno naribanih mandljev
- 20 g kakava
kostanjev pire
- 400 g kuhanega pretlačenega kostanja
- 150 g sladkorja v prahu
- 2 žlici ruma
- ½ žličke kakava
hruškova omaka in kroglice
- 3 hruške
- 150 g kristalnega sladkorja
- 4 žlice hruškovega žganja
- 1,5 dl vode ali belega vina
Postopek
Najprej pripravimo biskvit. Marcipan penasto zmešamo z rumenjaki in polovico kristalnega sladkorja. Beljak s preostalim sladkorjem stepemo v trd sneg in ga vmešamo v rumenjakovo zmes. Moko pomešamo z mandlji in kakavom ter previdno vmešamo v maso.
Biskvitno maso namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 10 minut. Iz biskvita z okroglim obodcem izrežemo osem poljubno velikih rezin (ostanke biskvita uporabimo za kakšno drugo sladico).
Kostanjev pire pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo, stisnemo s stiskalnico za krompir in razdelimo na osem kupčkov. Nazadnje pripravimo še hruškovo omako in kroglice. Hruške olupimo in s kroglastim nožem izrežemo približno 30 kroglic. Prestalo hruškovo meso (brez peščišč) narežemo na koščke in prihranimo. V kozici karameliziramo sladkor. Dodamo narezane hruške in zalijemo s hruškovim žganjem. Prilijemo vodo ali belo vino. Hruške do mehkega zdušimo, nato pa zmešamo s paličnim mešalnikom in po okusu začinimo. Hruškove kroglice nadevamo v omako in močno segrejemo, vendar jih ne smemo kuhati.
Na desertni krožnik damo rezino biskvita in jo obložimo s kostanjevim pirejem. Postopek z biskvitom in pirejem še enkrat ponovimo. Desert okrasimo s hruškovimi kroglicami in hruškovo omako.