
Sestavine
biskvit
- 30 g marcipana
- 4 rumenjaki
- 50 g kristalnega sladkorja
- 2 beljaka
- 40 g moke
- 20 g drobno naribanih mandljev
- 20 g kakava
kostanjev pire
- 400 g kuhanega pretlačenega kostanja
- 150 g sladkorja v prahu
- 2 žlici ruma
- ½ žličke kakava
hruškova omaka in kroglice
- 3 hruške
- 150 g kristalnega sladkorja
- 4 žlice hruškovega žganja
- 1,5 dl vode ali belega vina

5 idej za okusno kosilo iz pečice
Ko ni časa ali volje, da bi stali za štedilnikom, na pomoč lahko priskoči pečica in pripravi odlično kosilo, ki prepriča tudi najbolj zahtevne gurmane.

Tri sadne pite, s katerimi bo vaše poletje slajše
Poletje je čas za lahkotne, osvežilne sladice – in kaj je boljšega kot pita, polna sočnega sezonskega sadja?

Večerje, pripravljene v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!
Sestavine
biskvit
- 30 g marcipana
- 4 rumenjaki
- 50 g kristalnega sladkorja
- 2 beljaka
- 40 g moke
- 20 g drobno naribanih mandljev
- 20 g kakava
kostanjev pire
- 400 g kuhanega pretlačenega kostanja
- 150 g sladkorja v prahu
- 2 žlici ruma
- ½ žličke kakava
hruškova omaka in kroglice
- 3 hruške
- 150 g kristalnega sladkorja
- 4 žlice hruškovega žganja
- 1,5 dl vode ali belega vina
Postopek
Najprej pripravimo biskvit. Marcipan penasto zmešamo z rumenjaki in polovico kristalnega sladkorja. Beljak s preostalim sladkorjem stepemo v trd sneg in ga vmešamo v rumenjakovo zmes. Moko pomešamo z mandlji in kakavom ter previdno vmešamo v maso.
Biskvitno maso namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 10 minut. Iz biskvita z okroglim obodcem izrežemo osem poljubno velikih rezin (ostanke biskvita uporabimo za kakšno drugo sladico).
Kostanjev pire pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo, stisnemo s stiskalnico za krompir in razdelimo na osem kupčkov. Nazadnje pripravimo še hruškovo omako in kroglice. Hruške olupimo in s kroglastim nožem izrežemo približno 30 kroglic. Prestalo hruškovo meso (brez peščišč) narežemo na koščke in prihranimo. V kozici karameliziramo sladkor. Dodamo narezane hruške in zalijemo s hruškovim žganjem. Prilijemo vodo ali belo vino. Hruške do mehkega zdušimo, nato pa zmešamo s paličnim mešalnikom in po okusu začinimo. Hruškove kroglice nadevamo v omako in močno segrejemo, vendar jih ne smemo kuhati.
Na desertni krožnik damo rezino biskvita in jo obložimo s kostanjevim pirejem. Postopek z biskvitom in pirejem še enkrat ponovimo. Desert okrasimo s hruškovimi kroglicami in hruškovo omako.