Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Preprosti beljakovinski mafini so odlična izbira za zajtrk


Tina Lucu
14. 6. 2025, 07.22
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Namesto da znova izberete enolične granoline tablice, začnite dan s krhkimi domačimi mafini, polnimi beljakovin in malo sladkorja.

jabočni mafini.jpg
Profimedia
Jabolčni beljakovinski mafini

Medtem ko mafini iz lokalne pekarne niso ravno najboljša izbira za vaše zdravje (ogromna količina sladkorja!), lahko s pravo izbiro sestavin postanejo dietetično sprejemljiva izbira. Poleg tega so praktični, saj jih preprosto vzamete s seboj in jih lahko pripravite za cel teden - prihranili boste čas in denar.

Pravzaprav lahko po vsebnosti beljakovin celo prekašajo omleto. Medtem ko eno veliko jajce vsebuje približno 6 gramov beljakovin, ti mafini vsebujejo do 13 gramov na kos. Dodatna prednost? Vsebujejo manj kot 12 gramov sladkorja na porcijo - medtem ko povprečni pekarniški mafin vsebuje kar 27 gramov!

Recepti za zdrave beljakovinske mafine

Če iščete okusne, a zdrave možnosti za zajtrk, ki vas bodo nasitili in zagotovili dober odmerek beljakovin, so ti mafini prava izbira. Pripravite jih vnaprej in uživajte v pripravnem zajtrku cel teden!

Bučni mafini brez moke

9 g beljakovin, 11 g sladkorja na porcijo

Sestavine:

  • 200 g pečene buče (pirirane)
  • 2 jajci
  • 60 g moke ovsenih kosmičev
  • 1 merica (30 g) beljakovinskega praška (vaniljevega ali nevtralnega)
  • 1 žlica javorjevega sirupa (opcijsko)
  • 1 žlička cimeta
  • ½ žličke ingverja
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ščepec soli
bučni .jpg
Profimedia
Bučni mafini brez moke

Priprava:

Pečeno bučo zmešajte z jajci in javorjevim sirupom. Dodajte ovsene kosmiče, beljakovinski prašek, začimbe in pecilni prašek. Maso vlijte v kalup za mafine (oljen ali obložen s papirnimi kozarci). Pecite pri 180 °C približno 20-25 minut, dokler ne postanejo zlato rjavi. 

Če želite manj sladkorja, izpustite javorjev sirup ali dodajte malo stevie.

Jabolčni beljakovinski mafini

10 g beljakovin, 6 g sladkorja na porcijo

Sestavine:

  • 1 veliko jabolko (narezano na koščke ali naribano)
  • 2 jajci
  • 80 g ovsenih kosmičev
  • 1 merica (30 g) beljakovinskega praška (vaniljevega)
  • 1 žlička cimeta
  • ½ žličke vaniljevega ekstrakta
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 50 ml mandljevega mleka
mafini, zajtrk
Profimedia
Ko se naslednjič odločate, kaj bi skuhali za zajtrk, izberite te manj sladke mafine, polne beljakovin.

Priprava:

Jabolko zmešajte z jajci in mandljevim mlekom. Dodajte ovsene kosmiče, beljakovinski prašek, cimet, vaniljo in pecilni prašek. Nalijte v kalup in pecite pri 180 °C 18-22 minut. Nasvet za postrežbo: po želji posujte mafin z oreščki ali kokosom.

Mini mafini s skuto in špinačo

7,5 g beljakovin, 1,6 g sladkorja na porcijo

Sestavine:

  • 100 g skute
  • 3 jajca
  • 50 g stisnjene špinače (odcejene)
  • 30 g naribanega parmezana
  • 50 g moke (ali ovsenih kosmičev za brezglutensko različico)
  • ½ žličke pecilnega praška
  • česen v prahu, sol, poper po okusu
mini mafini.jpg
Profimedia
Mini mafini s skuto in špinačo

Priprava:

Špinačo zmešajte s skuto, jajci in parmezanom. Dodajte moko, začimbe in pecilni prašek. Nalijte v mini mafinske kalupe in pecite pri 180 °C 15-18 minut. Ideja za postrežbo: odlično se prilegajo k avokadovemu namazu.

Beljakovinski čokoladni mafini

13 g beljakovin, 11 g sladkorja na porcijo

Sestavine:

  • 1 zrela banana (pretlačena)
  • 2 jajci
  • 30 g kakava v prahu
  • 1 merica (30 g) čokoladnega beljakovinskega praška
  • 60 g ovsenih kosmičev
  • 50 ml mandljevega mleka
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 20 g čokoladnih koščkov (opcijsko)
čoko mafini.jpg
Profimedia
Beljakovinski čokoladni mafini

Priprava:

Banano zmešajte z jajci in mandljevim mlekom. Dodajte kakav, beljakovinski prašek, ovsene kosmiče in pecilni prašek. Po želji vmešajte čokoladne koščke. Pecite pri 180 °C 20 minut. Za dodatno teksturo dodajte lešnike ali arašide. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.