
Hobotnica pod peko
Hobotnica pod peko

Sestavine
- 1,2–1,5 kg hobotnice
- 1 kg krompirja
- 1 dl oljčnega olja
- sol
- poper
- 3 stroki česna
- 2 vejici rožmarina
- 1 dl belega vina
- nasekljan peteršilj

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili
Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.

Top ideje za uporabo kumar v kuhinji
Začela se je sezona kumar, ki jih lahko v kuhinji uporabimo na različne načine – sveže, kisane, kuhane ali celo v sokovih. Z našimi recepti kumare nikoli ne bodo ostale več dni v hladilniku.

Pripravite dišeči sirup iz vrtnic
Škoda, da vsako leto odvržemo toliko lističev teh prekrasnih rož, raje izdelajte sirup! Tekst: ANDREJA COMINO foto: SHUTTERSTOCK
Sestavine
- 1,2–1,5 kg hobotnice
- 1 kg krompirja
- 1 dl oljčnega olja
- sol
- poper
- 3 stroki česna
- 2 vejici rožmarina
- 1 dl belega vina
- nasekljan peteršilj
Postopek
Očiščeno hobotnico (najboljša je, če je bila predhodno zamrznjena), damo v lonec, dolijemo kanček vode, pokrijemo, zavremo in kuhamo 10 minut. Krompir olupimo in narežemo na večje kocke. Hobotnico odcedimo in jo po želji narežemo na več kosov ali pa pustimo celo. Krompir in hobotnico razporedimo v pekač, polijemo z oljčnim oljem, posolimo in premešamo.
Pekač pokrijemo ter zagrnemo z žerjavico in vročim pepelom. Po 40 minutah peko odkrijemo in dodamo strt česen, vejice rožmarina in pol kozarca belega vina. Peko spet pokrijemo, zagrnemo z žerjavico in pečemo še 20 minut.
Nasvet
To jed lahko pripravimo tudi v pečici, pečemo jo 45 do 50 minut na 200 °C. Med krompir lahko damo tudi na velike kose narezano čebulo in na rezine narezano limono.