
Hobotnica v paradižnikovi omaki
Hobotnica v paradižnikovi omaki

Sestavine
- hobotnica, težka pribl. 1,5 kg
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- začimbni šopek (timijan, lovor in peteršilj)
- šilce konjaka
- kozarec suhega belega vina
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlica moke
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 5–6 zrelih paradižnikov
- sol
- poper
- drobnjak za posip

Kako preprosto in pravilno razkosati piščanca
Če ste se že kdaj spogledovali z nakupom celega piščanca v trgovini, a ste se ustrašili razkosavanja, smo za vas pripravili hiter in preprost vodič.

Beljakovinska sladica, ki deli mnenja: puding iz trdo kuhanih jajc
Ta beljakovinska sladica ima eno nenavadno sestavino, ki je običajno v puding ne bi vključili.

Kaj bo danes za kosilo? Tole odlično jed smo izbrali za vas
Dovolite nam, da vam tu in tam pomagamo razrešiti večno dilemo – kaj bo za kosilo. Izbrali smo odlično kosilo s piščancem, pripravljeno v manj kot 45 minutah.
Sestavine
- hobotnica, težka pribl. 1,5 kg
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- začimbni šopek (timijan, lovor in peteršilj)
- šilce konjaka
- kozarec suhega belega vina
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlica moke
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 5–6 zrelih paradižnikov
- sol
- poper
- drobnjak za posip
Postopek
Hobotnico očistimo in operemo pod tekočo vodo. Kuhamo jo 5 minut v litru vrele slane vode, odcedimo in narežemo na primerne kose.
Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. Paradižnik operemo in narežemo na kocke. V veliki kozici segrejemo olje in prepražimo čebulo, dodamo česen, začimbni šopek in narezano hobotnico. Vse skupaj pražimo približno 5 minut, da se lepo obarva, nato zalijemo s konjakom in flambiramo (prižgemo alkoholne hlape).
Ko plameni ugasnejo, potresemo z žlico moke, dodamo paradižnikovo mezgo, malo premešamo in dodamo kocke paradižnika. Zalijemo z vinom in dobro premešamo. Hobotnica mora biti pokrita s tekočino; če je ni zadosti, dolijemo malo vroče vode, solimo in popramo. Na nizkem ognju hobotnico kuhamo približno 45 minut do ene ure, da se popolnoma zmehča. Odstranimo zeliščni šopek, jed posujemo z narezanim drobnjakom in takoj postrežemo.