
Breskov sirup z baziliko
Osvežilen breskov napitek za vroče poletje
Breskov sirup z baziliko
Osvežilen breskov napitek za vroče poletje

Sestavine
- 1 kg zrelih breskev
- 6 vejic bazilike
- 75 g sladkorja v prahu
- 2 žlici limonovega soka
- 6 dl vode
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- 1 kg zrelih breskev
- 6 vejic bazilike
- 75 g sladkorja v prahu
- 2 žlici limonovega soka
- 6 dl vode
Postopek
Breskve izkoščičimo in narežemo. Baziliko osmukamo, vendar stebel ne zavržemo. V kozico damo breskve, stebla in liste bazilike ter vodo in pustimo, da mešanica zavre. Med nežnim brbotanjem jo kuhamo 40 do 50 minut oziroma tako dolgo, da se breskve povsem zmehčajo. Medtem jih s hrbtno stranjo kuhalnice večkrat rahlo potlačimo, da spustijo sok. Ko so kuhane, pustimo, da se mešanica ohladi. Nato jo precedimo skozi muslinasto tkanino ali gazo; pri tem jo stiskamo, da dobimo čim več soka.
Odmerimo 3,75 dl soka (razmerje med sokom in sladkorjem naj bo vedno 5 : 1). Soku dodamo sladkor in ju v kozici spet kuhamo pri zmerni temperaturi. Medtem ves čas mešamo, da se sladkor raztopi. Primešamo limonov sok, nato pustimo, da se sirup ohladi. V hladilniku ga lahko hranimo do dva tedna. Postrežemo razredčenega z mrzlo gazirano vodo ali tonikom, lahko pa ga zmešamo z bourbonom in osvežitev ingverjevim pivom, da dobimo sadni koktajl.
Nasvet
Breskovo pulpo lahko uporabimo za smuti ali za nadev za palačinke ali druge sladice, na primer pite.