
Hladna paradižnikova juha in kruhki z olivnim namazom »tapenade«
Hladna paradižnikova juha in kruhki z olivnim namazom »tapenade«

Sestavine
- 1 rdeč čili
- 1 majhna čebula
- 10 strokov česna
- 1 kg paradižnika
- 10 žlic oljčnega olja
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- malo soli
- kajenskega popra
- francoska štruca
- 50 g črne olivne paste (tapenade)

Kako pripraviti tradicionalne polnjene paprike
Ko v našo pokrajino vstopi poletje, je v kuhinji čas za polnjene, oziroma 'filane', paprike – domačo jed, ki nas vedno znova spomni na družinska kosila in vonj po babičini kuhinji.

Vesuvio v Portorožu jadra s picami prav proti soncu
Obiskali smo picerijo Vesuvio, ki se ne ponaša le z vrhunskimi picami, ampak tudi s številnimi najvišjimi lovorikami.

Super recepti za pozen sobotni zajtrk (brunch)
Se vam kdaj zgodi, da ob koncu tedna nekoliko dlje poležite v postelji in ste nato v zadregi, ker bi radi nekaj pojedli, a je že prepozno za zajtrk in prekmalu za kosilo? Potem si privoščite brunch!
Sestavine
- 1 rdeč čili
- 1 majhna čebula
- 10 strokov česna
- 1 kg paradižnika
- 10 žlic oljčnega olja
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- malo soli
- kajenskega popra
- francoska štruca
- 50 g črne olivne paste (tapenade)
Postopek
Čili razpolovimo, odstranimo semenje in narežemo na majhne kocke. Čebulo olupimo in prav tako drobno narežemo. Česen olupimo, tri stroke stisnemo, druge pa narežemo na tanke rezinice; pokrite damo na hladno. Paradižnik operemo in narežemo na večje kocke.
Čebulo, čili in stisnjeni česen zdušimo na dveh žlicah olja. Dodamo paradižnik, dolijemo zelenjavno osnovo in kuhljamo približno 40 minut. Juho pretlačimo skozi sito, začinimo s soljo in kajenskim poprom ter ohladimo.
Francosko štruco narežemo na rezine, jih s čopičem premažemo z oljčnim oljem in na žaru zlato rjavo spečemo. V preostalem olju zlato rjavo popečemo rezine česna. Juho nalijemo v krožnike in jo posipamo z rezinami česna. Opečene kruhove rezine premažemo s pasto tapenade in ponudimo k juhi.