
Kremna juha iz zelene z ovčjim sirom in kruhki z bučnim oljem
Ta kremna juha je zdravilna in zelo okusna.
Kremna juha iz zelene z ovčjim sirom in kruhki z bučnim oljem
Ta kremna juha je zdravilna in zelo okusna.

Sestavine
- 20 g gomoljne zelene
- 10 g masla
- 1 drobna čebula
- 1 strok česna
- 1 žlica šerija ali belega vina
- 3,75 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 dl sladke smetane
- 100 g ovčjega sira
- sol
- sveže zmlet poper
priloga
- 100 g zmletih praženih bučnih semen
- 50 g sveže nastrganega parmezana
- bučno olje
- 4 rezine francoske štruce

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 20 g gomoljne zelene
- 10 g masla
- 1 drobna čebula
- 1 strok česna
- 1 žlica šerija ali belega vina
- 3,75 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 dl sladke smetane
- 100 g ovčjega sira
- sol
- sveže zmlet poper
priloga
- 100 g zmletih praženih bučnih semen
- 50 g sveže nastrganega parmezana
- bučno olje
- 4 rezine francoske štruce
Postopek
Olupljeno zeleno narežemo na drobne kocke, segrejemo maslo in na njem prepražimo drobno narezano čebulo, zmečkan česen in narezano zeleno. Zalijemo s šerijem ali belim vinom, prilijemo zelenjavno jušno osnovo in skuhamo do mehkega.
Zdaj pripravimo prilogo k juhi. Zmleta bučna semena zmešamo s parmezanom in bučnim oljem v kremno zmes. Namažemo jo na kruhove rezine in pečemo v pečici pri 200 °C približno 10 minut.
Ko je zelena skuhana do mehkega, dodamo v juho sladko smetano in zdrobljen ovčji sir. Vse skupaj dobro zmešamo s paličnim mešalnikom ter začinimo s soljo in poprom.
Preden kremno juho iz zelene in ovčjega sira postrežemo, jo ponovno penasto zmešamo in nalijemo v primerne steklene posodice, zraven pa ponudimo popečene kruhke.