
Kremna juha iz zelene z ovčjim sirom in kruhki z bučnim oljem
Ta kremna juha je zdravilna in zelo okusna.
Kremna juha iz zelene z ovčjim sirom in kruhki z bučnim oljem
Ta kremna juha je zdravilna in zelo okusna.

Sestavine
- 20 g gomoljne zelene
- 10 g masla
- 1 drobna čebula
- 1 strok česna
- 1 žlica šerija ali belega vina
- 3,75 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 dl sladke smetane
- 100 g ovčjega sira
- sol
- sveže zmlet poper
priloga
- 100 g zmletih praženih bučnih semen
- 50 g sveže nastrganega parmezana
- bučno olje
- 4 rezine francoske štruce

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.
Sestavine
- 20 g gomoljne zelene
- 10 g masla
- 1 drobna čebula
- 1 strok česna
- 1 žlica šerija ali belega vina
- 3,75 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 dl sladke smetane
- 100 g ovčjega sira
- sol
- sveže zmlet poper
priloga
- 100 g zmletih praženih bučnih semen
- 50 g sveže nastrganega parmezana
- bučno olje
- 4 rezine francoske štruce
Postopek
Olupljeno zeleno narežemo na drobne kocke, segrejemo maslo in na njem prepražimo drobno narezano čebulo, zmečkan česen in narezano zeleno. Zalijemo s šerijem ali belim vinom, prilijemo zelenjavno jušno osnovo in skuhamo do mehkega.
Zdaj pripravimo prilogo k juhi. Zmleta bučna semena zmešamo s parmezanom in bučnim oljem v kremno zmes. Namažemo jo na kruhove rezine in pečemo v pečici pri 200 °C približno 10 minut.
Ko je zelena skuhana do mehkega, dodamo v juho sladko smetano in zdrobljen ovčji sir. Vse skupaj dobro zmešamo s paličnim mešalnikom ter začinimo s soljo in poprom.
Preden kremno juho iz zelene in ovčjega sira postrežemo, jo ponovno penasto zmešamo in nalijemo v primerne steklene posodice, zraven pa ponudimo popečene kruhke.