
Čokoladne kocke iz hladilnika
Najtežje je počakati, da se čokolada strdi ...
Čokoladne kocke iz hladilnika
Najtežje je počakati, da se čokolada strdi ...

Sestavine
- 200 g mešanega suhega sadja
- 1 dl brendija ali soka
- 300 g temne čokolade (70 % kakava)
- 125 g masla in še malo za model
- 4 žlice zlatega sirupa ali tekočega medu
- 200 g piškotov
- 100 g popraženih mandljevih lističev ali sesekljanih lešnikov

To so najboljši koktajli za poletna druženja
Koktajli so mnogo več kot le pijača – so del doživetja, ki povezuje ljudi in ustvari sproščeno vzdušje.

Kralj azijske zelenjave v 6 preprostih receptih
Pak čoj je azijska zelnica, poznana tudi pod številnimi drugimi imeni. Ampak imena niso pomembna, lahko vam povemo, da je odličen.

Preprosti beljakovinski mafini so odlična izbira za zajtrk
Namesto da znova izberete enolične granoline tablice, začnite dan s krhkimi domačimi mafini, polnimi beljakovin in malo sladkorja.
Sestavine
- 200 g mešanega suhega sadja
- 1 dl brendija ali soka
- 300 g temne čokolade (70 % kakava)
- 125 g masla in še malo za model
- 4 žlice zlatega sirupa ali tekočega medu
- 200 g piškotov
- 100 g popraženih mandljevih lističev ali sesekljanih lešnikov
Postopek
Narezano suho sadje damo v skledo in ga prelijemo s toliko brendija ali soka, da je pokrito. V mikrovalovki ga segrevamo 2 minuti, da se začne dvigati para, nato ga prihranimo.
Čokolado nalomimo tako, da zavito potolčemo po delovni površini, nato odvijemo papir (folijo pa pustimo) in jo s prsti nalomimo na koščke. Nalomljeno čokolado damo v skledico, dodamo ma- slo in sirup ali med, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in 2 minuti segrevamo v mikrovalovki, da se stopi.
Kvadraten model z 20 cm dolgimi stranicami obložimo s papirjem za peko, ki ga na model prilepimo z malo masla, da ostane na mestu.
V veliko skledo s prsti nalomimo piškote. Primešamo mandlje ali lešnike in namočeno sadje s tekočino vred ter zmešamo. Prilijemo stopljeno čokolado, ki jo z lopatico postrgamo iz skledice. Zmešamo, da so vsi koščki obdani s čokolado.
Mešanico razporedimo v model, pazimo, da zapolnimo tudi vogalčke, in zgladimo površino. Postavimo v hladilnik (sladice ni treba pokriti) za najmanj 4 ure ali čez noč, da se strdi. Preden sladico postrežemo, jo zvrnemo iz modla, odstranimo papir in narežemo na 16 kock (okruški so za kuharja!). V neprodušno zaprti posodi se v hladilniku obdrži do 1 tedna, lahko pa jo tudi zamrznemo za največ 1 mesec.
Nasvet
- Za blažji čokoladni okus polovico temne čokolade nadomestimo z mlečno.
- Če so med suhim sadjem tudi kandirane lupinice citrusov, dobi sladica prijetno kiselkast okus.
- Uporabimo lahko katere koli oreške, pazimo le, da niso soljeni. Sami jih lahko popražimo v pečici – 10 minut pri 180 °C. Preden jih nasekljamo, naj se ohladijo.