© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zeljna juha z jetrnimi cmoki

Zeljna juha z jetrnimi cmoki

Čas priprave 40 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
zeljna juha z jetrnimi cmoki

Sestavine

  • 300 g belega zelja (brez kocena in zunanjih listov)
  • 1 žlica svinjske masti
  • 50 g mesnate slanine, narezane na drobne kocke
  • 80 g sesekljane čebule
  • 1 žlička mlete paprike
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 1 liter zelenjavne ali goveje juhe
  • 1 strok česna, narezan na tanke rezinice
  • ščepec kuminovih semen
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 žlica moke

jetrni cmoki

  • sol
  • poper
  • 100 g svinjskih jeter
  • 30 g belega kruha (žemlje)
  • ½ čebule
  • 1 žlica olja za praženje
  • 20 g moke
  • malo česna, majarona in peteršilja (vse drobno narezano)
babicina shramba Shutter.jpg

Slasten namaz iz pečenih paprik

To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.

Sestavine

  • 300 g belega zelja (brez kocena in zunanjih listov)
  • 1 žlica svinjske masti
  • 50 g mesnate slanine, narezane na drobne kocke
  • 80 g sesekljane čebule
  • 1 žlička mlete paprike
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 1 liter zelenjavne ali goveje juhe
  • 1 strok česna, narezan na tanke rezinice
  • ščepec kuminovih semen
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 žlica moke

jetrni cmoki

  • sol
  • poper
  • 100 g svinjskih jeter
  • 30 g belega kruha (žemlje)
  • ½ čebule
  • 1 žlica olja za praženje
  • 20 g moke
  • malo česna, majarona in peteršilja (vse drobno narezano)

Postopek

1

Najprej pripravimo maso za cmoke. Jetra skrbno očistimo, kruh ali žemlje pa namočimo v hladni vodi in dobro ožmemo. Na olju hitro prepražimo drobno narezano čebulo in jo damo na hladno. Jetra, ožet kruh in praženo čebulo fino zmeljemo z mesoreznico. Dodamo preostale sestavine, začinimo s soljo in poprom ter dobro zmešamo. Masa naj počiva približno pol ure.

2

Medtem narežemo zelje na ozke trakove. V primerni kozici segrejemo mast. Slanino hitro popražimo; dodamo čebulo in jo steklasto zarumenimo. Vmešamo mleto papriko, dodamo paradižnikovo mezgo in dolijemo juho. Nazadnje dodamo še narezano zelje in vse začimbe. V pokriti kozici kuhljamo na blagem ognju približno 20 minut.

3

Iz jetrne mase naredimo osem cmokov. Damo jih v vrelo posoljeno vodo in na zmernem ognju kuhamo tako dolgo, da priplavajo na površino (približno 10 minut).

4

Kislo smetano gladko zmešamo z moko, vmešamo v juho, hitro zavremo in po okusu začinimo. Zeljno juho nalijemo v globoke krožnike ali jušne skledice, kot jušni vložek pa ponudimo pripravljene jetrne cmoke.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.