
Paradižnikov gaspačo s stročjim fižolom v tempuri in mariniranimi koriandrovimi semeni
Slastna poletna juha, ki osveži in poživi
Paradižnikov gaspačo s stročjim fižolom v tempuri in mariniranimi koriandrovimi semeni
Slastna poletna juha, ki osveži in poživi

Sestavine
marinirana koriandrova semena
- 1⁄4 dl belega vinskega kisa
- 1 žlička šerijevega kisa
- 1 žlica sladkorja
- 2 žlički koriandrovih semen
gaspačo
- 1 kg paradižnika
- 200 g kumare
- 2 žlički kaper
- 2 stroka česna
- 1 rdeč čili
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1–2 žlici šerijevega kisa
- sol in poper
stročji fižol v tempuri
- 1,5 dl rastlinskega olja
- 100 g ploščatega stročjega fižola
- 100 g moke
- ščep soli
- 1⁄2 žličke semen kumina (orientalske kumine)
- 1 majhno jajce
- 2 dl ledeno mrzle gazirane mineralne vode

Yuzu: sadež, ki je navdušil svet kulinarike
Yuzu postaja zvezda vrhunske kulinarike in sodobne miksologije. S svojo posebno kombinacijo okusov in kompleksnih arom yuzu zlahka navduši.

Kremast, naraven in slasten: jagodni sladoled iz domače kuhinje
Ta recept bo prišel prav vsem, ki nimate strojčka za sladoled. Naredili boste res slasten in kremast sladoled.

Zamrzovanje sadja in zelenjave: kako ohraniti okus, barvo in hranila
Prihaja čas, ko je na vrtu sadja in zelenjave več, kot ju lahko pojemo. Na nas se je obrnila bralka, ki prosi za nasvet, kako zamrzniti zelenjavo. "Jo prej skuham?" nas sprašuje.
Sestavine
marinirana koriandrova semena
- 1⁄4 dl belega vinskega kisa
- 1 žlička šerijevega kisa
- 1 žlica sladkorja
- 2 žlički koriandrovih semen
gaspačo
- 1 kg paradižnika
- 200 g kumare
- 2 žlički kaper
- 2 stroka česna
- 1 rdeč čili
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1–2 žlici šerijevega kisa
- sol in poper
stročji fižol v tempuri
- 1,5 dl rastlinskega olja
- 100 g ploščatega stročjega fižola
- 100 g moke
- ščep soli
- 1⁄2 žličke semen kumina (orientalske kumine)
- 1 majhno jajce
- 2 dl ledeno mrzle gazirane mineralne vode
Postopek
Za marinirana koriandrova semena v majhno kozico zlijemo oba kisa ter dodamo sladkor in 1⁄4 dl vode. Zavremo, dodamo koriandrova semena, ugasnemo kuhalnik in pustimo, da se prepaja.
Paradižnike na vrhu plitvo križno zarežemo, jih damo v veliko skledo, prelijemo s kropom in pustimo 30 sekund. Nato vodo odlijemo in paradižnikom olupimo kožo. Narežemo jih na četrtine in z nožkom odstranimo semena, ki jih ne zavržemo, ampak jih odcedimo in sok porabimo v naslednjem koraku.
Kumaro olupimo in ji odstranimo semena. Damo jo v multipraktik, dodamo paradižnik, kapre, česen, čili, ki smo mu odstranili semena, prihranjeni paradižnikov sok in 2 žlički soli ter zmeljemo. Prelijemo v skledo in za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se okusi povežejo, nato dodamo oljčno olje in zmešamo. Dodamo 1 žlico šerijevega kisa oziroma po okusu tudi malce več. Juho razdelimo v skledice in shranimo v hladilnik, medtem pa pripravimo tempuro.
Stročjemu fižolu odstranimo morebitne niti in ga po dolgem narežemo na trakove; trda zrna odstranimo in zavržemo. V visoko kozico nalijemo olje in ga na srednji temperaturi segrevamo do približno 180 °C, medtem pripravimo testo.
Moko, ščep soli in semena kumina damo v skledo ter pomešamo. Dodamo razžvrkljano jajce, nato prilijemo vodo. Nežno zmešamo – pazimo, da ne mešamo preveč, nekaj grudic bo dalo tempuri pravo teksturo. Preverimo temperaturo olja, tako da vanj kanemo malce testa: zabrbotati bi moralo in splavati na površje. Če takoj porjavi, zmanjšamo temperaturo.
Narezan stročji fižol vmešamo v testo in ga v več porcijah ocvremo. Ko je fižol hrustljav in se nežno zlato rjavo obarva, ga s penovko poberemo iz olja. Odcedimo ga na kuhinjskem papirju in posolimo. Juho v skledicah obložimo z malo hrustljavega fižola in z odcejenimi mariniranimi koriandrovimi semeni.