
Paradižnikov gaspačo s stročjim fižolom v tempuri in mariniranimi koriandrovimi semeni
Slastna poletna juha, ki osveži in poživi
Paradižnikov gaspačo s stročjim fižolom v tempuri in mariniranimi koriandrovimi semeni
Slastna poletna juha, ki osveži in poživi

Sestavine
marinirana koriandrova semena
- 1⁄4 dl belega vinskega kisa
- 1 žlička šerijevega kisa
- 1 žlica sladkorja
- 2 žlički koriandrovih semen
gaspačo
- 1 kg paradižnika
- 200 g kumare
- 2 žlički kaper
- 2 stroka česna
- 1 rdeč čili
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1–2 žlici šerijevega kisa
- sol in poper
stročji fižol v tempuri
- 1,5 dl rastlinskega olja
- 100 g ploščatega stročjega fižola
- 100 g moke
- ščep soli
- 1⁄2 žličke semen kumina (orientalske kumine)
- 1 majhno jajce
- 2 dl ledeno mrzle gazirane mineralne vode

Kako pripraviti tradicionalne polnjene paprike
Ko v našo pokrajino vstopi poletje, je v kuhinji čas za polnjene, oziroma 'filane', paprike – domačo jed, ki nas vedno znova spomni na družinska kosila in vonj po babičini kuhinji.

Vesuvio v Portorožu jadra s picami prav proti soncu
Obiskali smo picerijo Vesuvio, ki se ne ponaša le z vrhunskimi picami, ampak tudi s številnimi najvišjimi lovorikami.

Super recepti za pozen sobotni zajtrk (brunch)
Se vam kdaj zgodi, da ob koncu tedna nekoliko dlje poležite v postelji in ste nato v zadregi, ker bi radi nekaj pojedli, a je že prepozno za zajtrk in prekmalu za kosilo? Potem si privoščite brunch!
Sestavine
marinirana koriandrova semena
- 1⁄4 dl belega vinskega kisa
- 1 žlička šerijevega kisa
- 1 žlica sladkorja
- 2 žlički koriandrovih semen
gaspačo
- 1 kg paradižnika
- 200 g kumare
- 2 žlički kaper
- 2 stroka česna
- 1 rdeč čili
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1–2 žlici šerijevega kisa
- sol in poper
stročji fižol v tempuri
- 1,5 dl rastlinskega olja
- 100 g ploščatega stročjega fižola
- 100 g moke
- ščep soli
- 1⁄2 žličke semen kumina (orientalske kumine)
- 1 majhno jajce
- 2 dl ledeno mrzle gazirane mineralne vode
Postopek
Za marinirana koriandrova semena v majhno kozico zlijemo oba kisa ter dodamo sladkor in 1⁄4 dl vode. Zavremo, dodamo koriandrova semena, ugasnemo kuhalnik in pustimo, da se prepaja.
Paradižnike na vrhu plitvo križno zarežemo, jih damo v veliko skledo, prelijemo s kropom in pustimo 30 sekund. Nato vodo odlijemo in paradižnikom olupimo kožo. Narežemo jih na četrtine in z nožkom odstranimo semena, ki jih ne zavržemo, ampak jih odcedimo in sok porabimo v naslednjem koraku.
Kumaro olupimo in ji odstranimo semena. Damo jo v multipraktik, dodamo paradižnik, kapre, česen, čili, ki smo mu odstranili semena, prihranjeni paradižnikov sok in 2 žlički soli ter zmeljemo. Prelijemo v skledo in za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se okusi povežejo, nato dodamo oljčno olje in zmešamo. Dodamo 1 žlico šerijevega kisa oziroma po okusu tudi malce več. Juho razdelimo v skledice in shranimo v hladilnik, medtem pa pripravimo tempuro.
Stročjemu fižolu odstranimo morebitne niti in ga po dolgem narežemo na trakove; trda zrna odstranimo in zavržemo. V visoko kozico nalijemo olje in ga na srednji temperaturi segrevamo do približno 180 °C, medtem pripravimo testo.
Moko, ščep soli in semena kumina damo v skledo ter pomešamo. Dodamo razžvrkljano jajce, nato prilijemo vodo. Nežno zmešamo – pazimo, da ne mešamo preveč, nekaj grudic bo dalo tempuri pravo teksturo. Preverimo temperaturo olja, tako da vanj kanemo malce testa: zabrbotati bi moralo in splavati na površje. Če takoj porjavi, zmanjšamo temperaturo.
Narezan stročji fižol vmešamo v testo in ga v več porcijah ocvremo. Ko je fižol hrustljav in se nežno zlato rjavo obarva, ga s penovko poberemo iz olja. Odcedimo ga na kuhinjskem papirju in posolimo. Juho v skledicah obložimo z malo hrustljavega fižola in z odcejenimi mariniranimi koriandrovimi semeni.