
Grozdna torta s smetanovo kremo
Grozdna torta s smetanovo kremo

Sestavine
krema
- 50 g surove marcipanove mase
- 80 g kristalnega sladkorja
- 3,75 dl mleka
- 3 rumenjaki
- 5 listov želatine
- 4 žlice mandljevega likerja
- 3,75 dl sladke smetane
- 5 rumenjakov
- 3 beljaki
- sredica ½ vaniljevega stroka
- 60 g moke
- 20 g jedilnega škroba
- 40 g naribane rahlo grenke čokolade
- 600 g prebranega grozdja (poljubne sorte)
- 30 g riževih vafljev
- 2,5 dl stepene sladke smetane

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
krema
- 50 g surove marcipanove mase
- 80 g kristalnega sladkorja
- 3,75 dl mleka
- 3 rumenjaki
- 5 listov želatine
- 4 žlice mandljevega likerja
- 3,75 dl sladke smetane
- 5 rumenjakov
- 3 beljaki
- sredica ½ vaniljevega stroka
- 60 g moke
- 20 g jedilnega škroba
- 40 g naribane rahlo grenke čokolade
- 600 g prebranega grozdja (poljubne sorte)
- 30 g riževih vafljev
- 2,5 dl stepene sladke smetane
Postopek
Marcipan najprej z enim rumenjakom do mehkega pregnetemo, potem pa postopoma dodajamo preostale rumenjake, tretjino kristalnega sladkorja in vaniljevo sredico ter penasto zmešamo. Beljak stepemo s preostalim sladkorjem v čvrst sneg. Moko z jedilnim škrobom presejemo in vanjo vmešamo naribano čokolado. V rumenjakovo maso postopoma po tretjinah vmešamo sneg in mešanico moke, jedilnega škroba in čokolade.
Pekač obložimo s papirjem za peko. Na papirju označimo dva kroga s premerom 24 cm in nanju enako debelo porazdelimo pripravljeno maso. Pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno 10 do 12 minut. S pomočjo tortnega obroča robova oblatov gladko prirežemo, nato pa obroč položimo na en oblat tako, da ga zaobjame.
Pripravimo še kremo. Sladkor, mleko in rumenjake penasto zmešamo in v tej masi raztopimo želatino, ki smo jo prej namočili v mrzli vodi in dobro oželi. Kremo pretlačimo skozi cedilo. V kotličku za stepanje gladko zmešamo marcipan z malo kreme. Nato vmešamo preostalo kremo in mandljev liker. Smetano stepemo in jo previdno vmešamo v ohlajeno, vendar še tekočo kremo. Približno tretjino kreme namažemo na tortno podlago. Po kremi porazdelimo grozdje 16 grozdnih jagod prihranimo za okras) in premažemo z drugo tretjino kreme. Pokrijemo s tortnim oblatom, premažemo s kremo in površino lepo zgladimo. Torto postavimo v hladilnik, da se krema strdi. Nato jo z nožem ločimo od obroča, obroč pa previdno odstranimo.
Riževe vaflje z drobimo. Površino in obod torte tanko namažemo s smetano in potresemo s hrustljavimi riževimi drobtinami. Preostalo stepeno smetano napolnimo v brizgalno vrečko. Torto okrasimo s smetanovimi rozetami in grozdnimi jagodami.