
Figovi vogalčki
Ti figovi vogalčki so vredni vsake minute pripravljanja!
Figovi vogalčki
Ti figovi vogalčki so vredni vsake minute pripravljanja!

Sestavine
testo
- 100 g masla
- 300 g gladke moke
- 140 g sladkorja v prahu
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- ščepec nastrgane lupine neškropljene limone
- 1 jajce
- 1 žlica sladke smetane (če vzamemo manjše jajce)
- 1 noževa konica pecilnega praška
obloga
- 600 g suhih fig
- 120 g sladkorja v prahu
- 2 rumenjaka
- 2 žlici ruma

Super sladice z jagodičjem
Pripravite sedem poletnih sladicez jagodami, malinami, borovnicami in drugim jagodičjem. Od pite do sladoleda – preprosto, sveže in okusno!

5 zlatih pravil za mojstre žara, ki jih upoštevajte preden se lotite peke
Za uspeh na žaru ne zadošča le dobra volja. Spoznajte 5 pravil, ki ločijo ljubitelje od pravih mojstrov. Dodali smo tudi recepte!

Slastni namazi, ki premagajo sendviče in narezke
Tudi sendvičev in narezkov se človek občasno naveliča. Takrat si popestrimo zajtrke, malice ali večerje z okusnimi zelenjavnimi namazi. Doma narejeni so še boljši!
Sestavine
testo
- 100 g masla
- 300 g gladke moke
- 140 g sladkorja v prahu
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- ščepec nastrgane lupine neškropljene limone
- 1 jajce
- 1 žlica sladke smetane (če vzamemo manjše jajce)
- 1 noževa konica pecilnega praška
obloga
- 600 g suhih fig
- 120 g sladkorja v prahu
- 2 rumenjaka
- 2 žlici ruma
Postopek
Najprej pripravimo testo. Moki dodamo na koščke narezano maslo, sladkor v prahu in vaniljev sladkor, limonovo lupinico in jajce (če vzamemo drobno jajce, dodamo še žlico sladke smetane). Vse sestavine zgnetemo v gladko testo. Na sobni temperaturi naj počiva približno pol ure.
Medtem pripravimo oblogo. S fig odstranimo peclje. Nato fige operemo, drobno nasekljamo ter jim dodamo sladkor v prahu, oba rumenjaka in rum. Sestavine zmešamo v mazavo maso.
Testo razvaljamo na papirju za peko približno pol centimetra debelo v pravokotnik 30 x 35 cm in ga skupaj s papirjem položimo na pekač.
Figovo maso enakomerno namažemo na testo in pečemo v prej ogreti pečici pri 170 °C približno 20 minut. Nekoliko ohlajeno testo (ohlaja naj se približno 5 minut) razrežemo z ostrim nožem na 4 x 4 cm velike kvadrate, ki jih potem diagonalno prerežemo.
Nasvet
Pri valjanju testa položimo pod peki papir kuhinjsko krpo, tako papir ne bo drsel po delovni površini. Nož med rezanjem figovega kolača pomakamo v hladno vodo. Če želimo, lahko vogalčke prevlečemo z glazuro v obliki mreže (na primer, da beljak zmešamo z 80 g sladkorja in kančkom ruma). Tako okrašeni vogalčki naj se sušijo približno 3 ure.