
Jabolčna juha s hrenom in prekajeno ribo
Jabolka so odlična tudi za slane jedi.
Jabolčna juha s hrenom in prekajeno ribo
Jabolka so odlična tudi za slane jedi.

Sestavine
- 2 rdeči jabolki
- 1 rdeča čebula
- 1–2 stroka česna
- 1 žlica masla
- 1 žlica moke
- 4 dl jabolčnega soka
- 1,5 dl sladke smetane
- 2–3 žličke sveže naribanega hrena (lahko tudi iz kozarca)
- kanček jabolčnega kisa
- sol
- sveže zmlet poper
okras
- file prekajene postrvi
- kreša
- nastrgan hren

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 2 rdeči jabolki
- 1 rdeča čebula
- 1–2 stroka česna
- 1 žlica masla
- 1 žlica moke
- 4 dl jabolčnega soka
- 1,5 dl sladke smetane
- 2–3 žličke sveže naribanega hrena (lahko tudi iz kozarca)
- kanček jabolčnega kisa
- sol
- sveže zmlet poper
okras
- file prekajene postrvi
- kreša
- nastrgan hren
Postopek
Jabolki operemo, odstranimo peščišči in narežemo na večje kocke. Čebulo in česen olupimo ter zelo drobno nasekljamo. V kozici razpustimo maslo. Čebulo in česen podušimo, pomokamo in premešamo ter dolijemo jabolčni sok in sladko smetano. Nato dodamo hren in kis, med mešanjem zavremo ter začinimo s soljo in poprom. Dodamo jabolčne kocke in vse skupaj kuhljamo pri srednji temperaturi približno 10 minut.
Prekajeno postrv narežemo na koščke, jih porazdelimo na krožnike, prelijemo z vročo juho, okrasimo z nastrganim hrenom in krešo ter ponudimo.