
Solata iz ohrovta s citrusi in granatnim jabolkom
Odlična zimska solata
Solata iz ohrovta s citrusi in granatnim jabolkom
Odlična zimska solata

Sestavine
solata
- 50 g lešnikov brez kožice
- 1 zvrhana žlička kumina (orientalske kumine)
- 1 majhna rdeča čebula
- 400 g brstičnega ohrovta
- pest koriandrovih listov (po želji)
- 100 g semen granatnega jabolka
preliv
- naribana lupina 1 pomaranče
- 2 žlici pomarančnega soka
- naribana lupina in sok 1 limone
- 3 žlice jabolčnega kisa
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 žlički zrnate gorčice
- sol in poper
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
solata
- 50 g lešnikov brez kožice
- 1 zvrhana žlička kumina (orientalske kumine)
- 1 majhna rdeča čebula
- 400 g brstičnega ohrovta
- pest koriandrovih listov (po želji)
- 100 g semen granatnega jabolka
preliv
- naribana lupina 1 pomaranče
- 2 žlici pomarančnega soka
- naribana lupina in sok 1 limone
- 3 žlice jabolčnega kisa
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 žlički zrnate gorčice
- sol in poper
Postopek
Ponev segrejemo na srednji temperaturi in v njej na suho pražimo lešnike kakih 8 minut, da se tu in tam zlato obarvajo. Stresemo jih na krožnik ali pekač in pustimo, da se ohladijo. V isti ponvi 30 sekund pražimo kuminova semena, da zadišijo, nato ponev odstavimo s kuhalnika. S kuminom zmešamo preostale sestavine za preliv. Krepko posolimo in popopramo, dodamo drobno sesekljano čebulo in postavimo na stran.
Lešnike grobo nasekljamo. Tanko narezan brstični ohrovt stresemo v veliko skledo in ga temeljito zmešamo s prelivom. Počakamo 10 minut, v hladilniku pa lahko pustimo solato tudi eno uro. Preden postrežemo, vmešamo koriander (po želji), semena granatnega jabolka in lešnike.
Nasvet
Brstični ohrovt je v solatah dobra zamenjava za ohrovt in zelje, ker pa ni posebno hrustljav niti izrazitega okusa, ga nekaj časa pustimo, da se marinira v prelivu. Najhitreje ga bomo narezali v multipraktiku.