
Solata iz ohrovta s citrusi in granatnim jabolkom
Odlična zimska solata
Solata iz ohrovta s citrusi in granatnim jabolkom
Odlična zimska solata

Sestavine
solata
- 50 g lešnikov brez kožice
- 1 zvrhana žlička kumina (orientalske kumine)
- 1 majhna rdeča čebula
- 400 g brstičnega ohrovta
- pest koriandrovih listov (po želji)
- 100 g semen granatnega jabolka
preliv
- naribana lupina 1 pomaranče
- 2 žlici pomarančnega soka
- naribana lupina in sok 1 limone
- 3 žlice jabolčnega kisa
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 žlički zrnate gorčice
- sol in poper
Preberite tudi

Hitre sladice z jagodami
Jagode so odlična izbira za zdrav prigrizek, pa tudi izvrstna sestavina za številne hitre sladice, ki jih lahko pripravite brez obilice truda ali časa.

Kaj pomenijo funkcije pečice in katero izbrati?
Koliko funkcij svoje pečice uporabljate? Stavimo, da samo eno ali dve. Spoznajte, kaj pomenijo nastavitve in kako z njimi izboljšati peko kruha, mesa ali peciva.

Recept za noro dobro krompirušo, ki vedno uspe
Če obožujete krompir, bo ta noro dobra krompiruša pravi hit na vašem krožniku. Enostavna, zlatorjavo zapečena in božansko okusna!
Sestavine
solata
- 50 g lešnikov brez kožice
- 1 zvrhana žlička kumina (orientalske kumine)
- 1 majhna rdeča čebula
- 400 g brstičnega ohrovta
- pest koriandrovih listov (po želji)
- 100 g semen granatnega jabolka
preliv
- naribana lupina 1 pomaranče
- 2 žlici pomarančnega soka
- naribana lupina in sok 1 limone
- 3 žlice jabolčnega kisa
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 žlički zrnate gorčice
- sol in poper
Postopek
Ponev segrejemo na srednji temperaturi in v njej na suho pražimo lešnike kakih 8 minut, da se tu in tam zlato obarvajo. Stresemo jih na krožnik ali pekač in pustimo, da se ohladijo. V isti ponvi 30 sekund pražimo kuminova semena, da zadišijo, nato ponev odstavimo s kuhalnika. S kuminom zmešamo preostale sestavine za preliv. Krepko posolimo in popopramo, dodamo drobno sesekljano čebulo in postavimo na stran.
Lešnike grobo nasekljamo. Tanko narezan brstični ohrovt stresemo v veliko skledo in ga temeljito zmešamo s prelivom. Počakamo 10 minut, v hladilniku pa lahko pustimo solato tudi eno uro. Preden postrežemo, vmešamo koriander (po želji), semena granatnega jabolka in lešnike.
Nasvet
Brstični ohrovt je v solatah dobra zamenjava za ohrovt in zelje, ker pa ni posebno hrustljav niti izrazitega okusa, ga nekaj časa pustimo, da se marinira v prelivu. Najhitreje ga bomo narezali v multipraktiku.