Grahova juha z meto

Meta je vsestransko zelišče, ki nas hladi ob vročih dneh. Posadite jo na vrtu ali si priskrbite lonček za okensko polico!

Grahova juha z meto

Meta je vsestransko zelišče, ki nas hladi ob vročih dneh. Posadite jo na vrtu ali si priskrbite lonček za okensko polico!

Čas priprave 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Oznake
grah juha meta grahova juha
Deli recept
recipe_image.jpg

Sestavine

  • šopek mlade čebulice
  • 1 srednje velik krompir
  • 1 strok česna
  • 8,5 dl zelenjavne juhe
  • 250 g svežega mladega graha
  • 4 žlice sesekljane mete
  • ščep sladkorja
  • 1 žlica limonovega ali limetinega soka
  • 1,5 dl kisle smetane
  • sol in poper

Preberite tudi

potica.jpg

Vse skrivnosti za pripravo popolne potice

Čeprav se na prvi pogled morda zdi priprava potice zahtevna, z nekaj preverjenimi triki in dobrimi nasveti lahko uspe prav vsakomur, tudi popolnim začetnikom. Da boste v času velikonočnih praznikov svoje goste razvajali z božansko domačo potico, vam razkrivamo, v čem je skrivnost priprave popolne kraljice praznikov.

Sestavine

  • šopek mlade čebulice
  • 1 srednje velik krompir
  • 1 strok česna
  • 8,5 dl zelenjavne juhe
  • 250 g svežega mladega graha
  • 4 žlice sesekljane mete
  • ščep sladkorja
  • 1 žlica limonovega ali limetinega soka
  • 1,5 dl kisle smetane
  • sol in poper

Postopek

1

Mlado čebulo očistimo in grobo narežemo. Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. Česen olupimo in pretisnemo skozi stiskalnik. V kozico damo mlado čebulo skupaj s krompirjem in česnom ter zalijemo z jušno osnovo. Zavremo, nato pa temperaturo znižamo in zelenjavo počasi kuhamo 15 minut.

2

V malo vrele vode 2 do 3 minute blanširamo 3 žlice graha. Nato ga odcedimo, damo v skledo s hladno vodo in prihranimo za okras. Preostali grah damo v juho in vse skupaj počasi kuhamo še 5 minut. Dlje ne smemo kuhati, da juha ne bo izgubila prijetne arome mladega graha.

3

V juho vmešamo še meto, sladkor in limonin ali limetin sok. Pustimo jo, da se malo ohladi, nato jo zmešamo s paličnim mešalnikom. Vmešamo polovico kisle smetane in po okusu solimo ter popramo. Nato jo segrejemo, dodamo blanširan grah in preostalo kislo smetano ter razdelimo v skledice.

Nasvet

Juho lahko postrežemo tudi hladno. Ohladimo jo in po želji dodamo še malo tekočine, saj se bo zgostila. Dodamo grah in kislo smetano ter postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.