
Grahova juha s parmezanovimi hrski
Slastna grahova juha je odlična ideja za hitro in zdravo večerjo
Grahova juha s parmezanovimi hrski
Slastna grahova juha je odlična ideja za hitro in zdravo večerjo

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- ½ šopka mlade čebulice
- 1 krompir
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 900 g graha (svežega ali zamrznjenega)
- ½ šopka mete
- 85 g drobno naribanega parmezana
- sol
- poper
- metini listki za okras
- narezana mlada čebulica za okras
Preberite tudi

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.

Recept za dan brez zavržene hrane: ustvarite novo jed iz ostankov
Slovenski dan brez zavržene hrane je priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi.

Kava s sladkornim oblakom – doživetje, ki razočara?
Kava z oblačkom iz sladkorne pene, ki se topi nad vročo skodelico? Nova uspešnica z Vzhoda navdušuje na Instagramu … Kaj pa praktični del senzacije?
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- ½ šopka mlade čebulice
- 1 krompir
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 900 g graha (svežega ali zamrznjenega)
- ½ šopka mete
- 85 g drobno naribanega parmezana
- sol
- poper
- metini listki za okras
- narezana mlada čebulica za okras
Postopek
Oljčno olje in maslo segrejemo v kozici z debelim dnom. Ko se začneta peniti, dodamo narezano mlado čebulico in na majhne kocke narezan krompir. Približno 5 minut ju rahlo pražimo, da ne spremenita barve. Vmešamo jušno osnovo, zavremo in kuhamo 10 minut, da se krompir zmehča.
V juho vmešamo grah, jo ponovno zavremo in kuhamo približno 3 minute, da se grah rahlo skuha. Kozico odstavimo s kuhalne površine, dodamo osmukane metine listke in vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku, da dobimo gladko juho. Solimo in popramo.
Parmezanove hrske pripravimo tako, da žar v pečici najprej močno segrejemo. Nizek pekač obložimo s papirjem za peko in po njem razporedimo nariban parmezan v obliki 6 podolgovatih trakov. Pod žarom jih pečemo 1 minuto, da se sir stopi in rahlo zlato obarva. Ko je še topel in se še ni strdil, ga z nožem ali lopatico vzamemo iz pekača in ohladimo, da se strdi.
Juho postrežemo vročo. Razdelimo jo v šest jušnih skodelic in po želji posipamo z metinimi listki in narezano mlado čebulico. Zraven ponudimo parmezanove hrske.