
Grahova juha s parmezanovimi hrski
Slastna grahova juha je odlična ideja za hitro in zdravo večerjo
Grahova juha s parmezanovimi hrski
Slastna grahova juha je odlična ideja za hitro in zdravo večerjo

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- ½ šopka mlade čebulice
- 1 krompir
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 900 g graha (svežega ali zamrznjenega)
- ½ šopka mete
- 85 g drobno naribanega parmezana
- sol
- poper
- metini listki za okras
- narezana mlada čebulica za okras

Kako dobro posušiti solato in zakaj je to sploh pomembno
Zagotovo ste tako kot ena izmed naših bralk že videli po trgovinah plastično posodo za sušenje solate. In morda ste se že vprašali, zakaj bi to sploh potrebovali?

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kako filirati sardele – preprosto in brez zadrege
Sardele sodijo med najbolj dostopne, okusne in zdrave morske ribe. Čeprav jih mnogi kupujejo že očiščene, je njihovo filiranje pravzaprav precej enostavno in s pravim pristopom tudi hitro.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- ½ šopka mlade čebulice
- 1 krompir
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 900 g graha (svežega ali zamrznjenega)
- ½ šopka mete
- 85 g drobno naribanega parmezana
- sol
- poper
- metini listki za okras
- narezana mlada čebulica za okras
Postopek
Oljčno olje in maslo segrejemo v kozici z debelim dnom. Ko se začneta peniti, dodamo narezano mlado čebulico in na majhne kocke narezan krompir. Približno 5 minut ju rahlo pražimo, da ne spremenita barve. Vmešamo jušno osnovo, zavremo in kuhamo 10 minut, da se krompir zmehča.
V juho vmešamo grah, jo ponovno zavremo in kuhamo približno 3 minute, da se grah rahlo skuha. Kozico odstavimo s kuhalne površine, dodamo osmukane metine listke in vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku, da dobimo gladko juho. Solimo in popramo.
Parmezanove hrske pripravimo tako, da žar v pečici najprej močno segrejemo. Nizek pekač obložimo s papirjem za peko in po njem razporedimo nariban parmezan v obliki 6 podolgovatih trakov. Pod žarom jih pečemo 1 minuto, da se sir stopi in rahlo zlato obarva. Ko je še topel in se še ni strdil, ga z nožem ali lopatico vzamemo iz pekača in ohladimo, da se strdi.
Juho postrežemo vročo. Razdelimo jo v šest jušnih skodelic in po želji posipamo z metinimi listki in narezano mlado čebulico. Zraven ponudimo parmezanove hrske.