
Kaj boste skuhali danes?
Goveji burgerji s pikantno paradižnikovo prilogico
Burgerje lahko dopolnimo z vrsto pestrih prilog
Goveji burgerji s pikantno paradižnikovo prilogico
Burgerje lahko dopolnimo z vrsto pestrih prilog

Sestavine
pikantna paradižnikova prilogica
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 lovorov list
- 2 strta stroka česna
- 2 majhni šalotki
- 1 rdeč čili
- 1 steblo zelene
- 500 g zelo zrelega paradižnika
- sol in poper
burgerji
- 2 rumenjaka
- 50 g ostrigove omake
- 6 rezin kruha
- 1 kg kakovostne mlete govedine (ne puste)
- poper
ko postrežemo
- 8 rezin sira grojer
- 4 bombice za burgerje
- malo masla
- 4 žlice kakovostne majoneze
- gorčica
- 1 mesnat paradižnik, npr. volovsko srce
- nekaj rezin mesnate slanine
- listi hrustljave solate
- gvakamole
- nekaj kislih kumaric

5 najboljših receptov za kremno bučno juho
Bučna juha je jesenska klasika: topla, kremasta in polna okusa. Spoznajte trike za pripravo ter poskusite naše najljubše različice receptov.

Kosilo v hipu: Omake za testenine, ki jih pripravite v 20 minutah
Medtem ko zavrete vodo in skuhate testenine, bo omaka že na mizi. Odkrijte devet hitrih receptov za slastno kosilo v 20 minutah.

Poezija: Ko paniran file vpije limonino omako
Nekatere stvari so si preprosto usojene. V kulinariki sta zame odličen primer tega piščanec in limona. Neverjetno, kako se ujameta in dvigneta jed na neko drugo raven.
Sestavine
pikantna paradižnikova prilogica
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 lovorov list
- 2 strta stroka česna
- 2 majhni šalotki
- 1 rdeč čili
- 1 steblo zelene
- 500 g zelo zrelega paradižnika
- sol in poper
burgerji
- 2 rumenjaka
- 50 g ostrigove omake
- 6 rezin kruha
- 1 kg kakovostne mlete govedine (ne puste)
- poper
ko postrežemo
- 8 rezin sira grojer
- 4 bombice za burgerje
- malo masla
- 4 žlice kakovostne majoneze
- gorčica
- 1 mesnat paradižnik, npr. volovsko srce
- nekaj rezin mesnate slanine
- listi hrustljave solate
- gvakamole
- nekaj kislih kumaric
Postopek
Najprej pripravimo paradižnikovo prilogico: v veliki ponvi segrejemo olje in dodamo kumin, ga pražimo nekaj sekund, nato dodamo lovor, strt česen, sesekljano šalotko in sesekljan čili. Pražimo 2 minuti, da se zmehča, a ne obarva, nato dodamo nasekljano stebelno zeleno in grobo nasekljan paradižnik. Vse skupaj nežno dušimo 20 do 30 minut, da se paradižnik razpusti. Odstavimo z ognja, solimo in popramo ter pustimo, da se ohladi. Prilogico lahko pripravimo nekaj dni vnaprej in jo shranimo v hladilniku.
Za burgerje kruh zmeljemo v drobtine in jih namočimo v malo vode. V veliki skledi zmešamo rumenjake z ostrigovo omako in namočenimi drobtinami. Začinimo s sveže zmletim črnim poprom, nato dodamo mleto meso in ga malo razdrobimo. Zmešamo, vendar ne mešamo preveč, sicer bodo burgerji zbiti.
Maso za burgerje razdelimo na dva dela in potem še dvakrat, tako da dobimo 8 enako velikih delov. Vsakega povaljamo v kroglico ter na dno in vrh položimo kvadrata papirja za peko velikosti 10 x 10 cm. Za 15 minut jih postavimo v hladilnik, da se učvrstijo.
Razgrejemo žar ali rebrasto ponev. Kroglice za burgerje vzamemo iz hladilnika in jih med kosoma papirja za peko malo potlačimo, da dobimo približno 2 cm debele polpete nekako v velikosti kruhkov. Odstranimo papir na eni strani in položimo na žar ali v ponev brez olja. Odstranimo še zgornji papir in na močnem ognju pečemo nekaj minut. Burgerji te velikosti se vsega skupaj pečejo 5 do 10 minut, odvisno od tega, kako pečeni so nam všeč. Za burgerje, ki so v sredini še malo rožnati, jih obrnemo po 2 minutah, a jih pečemo pri zelo visoki temperaturi. Če ne pečemo vseh naenkrat, pečene shranimo na toplo, medtem ko pečemo preostale, in jih po želji obložimo z rezinami sira, da se malo stopi.
Paradižnik narežemo na rezine, rezine slanine popečemo. Bombice pogrejemo in prerežemo. Predse položimo razpolovljeno bombico in obe polovici namažemo z malo masla, nato pa še z majonezo. Zgornjo polovico potem namažemo še z malo gorčice, spodnjo pa obložimo s paradižnikovo prilogico. Na spodnjo polovico položimo rezino paradižnika, nanjo pa burger s sirom, potem pa še slanino, nanjo drugi burger, še malo paradižnikove prilogice, solato in nazadnje gvakamole. Pokrijemo z zgornjo polovico bombice in ponovimo s preostalimi sestavinami. Zraven ponudimo kisle kumarice.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Solata z jajci, rdečo peso in slanino
Piščanec z gorčično-smetanovo omako s pehtranom
Tako zelo drugače, pa tako zelo preprosto. In vsa skrivnost je v dveh vejicah svežega pehtrana!