Kaj boste skuhali danes?
Veganski burger
Nič ni lažjega kot pripraviti odličen veganski burger. Polpet lahko naredimo iz stročnic, na primer iz črnega fižola.
Veganski burger
Nič ni lažjega kot pripraviti odličen veganski burger. Polpet lahko naredimo iz stročnic, na primer iz črnega fižola.
Sestavine
- oljčno olje
burgerji
- 400 g (1 pločevinka) črnega fižola
- 100 g kuhanega rjavega riža
- 1 čebula
- 1 žlička strtih koromačevih semen
- 1⁄2 žličke česnove soli (ali 1⁄4 žličke soli in ščep česna v granulah)
- 1 žlička dimljene mlete paprike
- 25 g drobtin panko
- 1 žlica drobno sesekljanega peteršilja
marinirana čebula
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2 žlički drobnega svetlo rjavega kristalnega sladkorja
- 1 rdeča čebula
- ščep soli
tofujeva 'majoneza' s pasto chipotle
- 100 g svilnatega tofuja
- 1 žlička jabolčnega kisa
- 1 žlička limonovega soka
- 1 žlička gorčice
- ščep sladkorja
- 1 žlička pasta iz čilijev chipotle
gvakamole
- 1 avokado
- 1⁄2 manjše rdeče čebule
- 1⁄2 rdečega čilija
- 1 žlica nasekljanega koriandra ali peteršilja
- sol
- sok 1⁄2 limone
ko postrežemo
- 4 veganske bombice za burgerje
- listi zelene solate
- rezine paradižnika
- kečap (po želji)
- gorčica (po želji)
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- oljčno olje
burgerji
- 400 g (1 pločevinka) črnega fižola
- 100 g kuhanega rjavega riža
- 1 čebula
- 1 žlička strtih koromačevih semen
- 1⁄2 žličke česnove soli (ali 1⁄4 žličke soli in ščep česna v granulah)
- 1 žlička dimljene mlete paprike
- 25 g drobtin panko
- 1 žlica drobno sesekljanega peteršilja
marinirana čebula
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2 žlički drobnega svetlo rjavega kristalnega sladkorja
- 1 rdeča čebula
- ščep soli
tofujeva 'majoneza' s pasto chipotle
- 100 g svilnatega tofuja
- 1 žlička jabolčnega kisa
- 1 žlička limonovega soka
- 1 žlička gorčice
- ščep sladkorja
- 1 žlička pasta iz čilijev chipotle
gvakamole
- 1 avokado
- 1⁄2 manjše rdeče čebule
- 1⁄2 rdečega čilija
- 1 žlica nasekljanega koriandra ali peteršilja
- sol
- sok 1⁄2 limone
ko postrežemo
- 4 veganske bombice za burgerje
- listi zelene solate
- rezine paradižnika
- kečap (po želji)
- gorčica (po želji)
Postopek
Za marinirano čebulo damo v skledico kis, sladkor in sol. Mešamo toliko časa, da se sladkor stopi. Čebulo narežemo na lističe, jo dodamo marinadi in pokrijemo.
Za ‘majonezo’ damo vse sestavine v majhen multipraktik (ali visoko posodo, če uporabljamo palični mešalnik) in gladko zmeljemo. Dodamo 2 žlici oljčnega olja in spet zmeljemo, da dobimo konsistenco majoneze. Solimo, damo v skledico, pokrijemo in shranimo v hladilnik.
Za gvakamole avokado olupimo, razpolovimo in mu odstranimo koščico. Pretlačimo ga z vilicami ter mu primešamo drobno sesekljano čebulo, drobno sesekljan čili in koriander ali peteršilj. Gvakamole solimo in mu primešamo limetin sok, nato ga shranimo v hladilnik.
Pripravimo burgerje. Fižol oplaknemo in dobro odcedimo. Čebulo drobno nasekljamo ali naribamo. Oboje damo v multipraktik, dodamo preostale sestavine in zmeljemo. Maso razdelimo na 4 dele in jih oblikujemo v polpete. Položimo jih na naoljen krožnik in za najmanj 30 minut postavimo v hladilnik.
Močno razgrejemo žar ali rebrasto ponev. Polpete premažemo z malo oljčnega olja in jih položimo na žar ali v ponev. Pečemo jih 3 minute, nato jih obrnemo in pečemo še 3 minute. Med peko jih ne premikamo, da ne razpadejo in da nastane lepa skorjica.
Bombice prerežemo na pol in jih po prerezani strani rahlo opečemo, nato damo na spodnjo polovico žlico ‘majoneze’. Dodamo nekaj solatnih listov, nanje pa polpet, nato žlico gvakamoleja in malo odcejene marinirane čebule. Na vrh damo še žlico ‘majoneze’ in nekaj rezin paradižnika ter pokrijemo z zgornjo polovico bombice. Po želji lahko dodamo tudi kečap ali gorčico in burgerje zašpilimo z zobotrebcem.
Priljubljeni recepti
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Mariniran rostbif na žaru
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.