© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Marelična pita s skutno kremo

Marelična pita s skutno kremo

Čas priprave 1 h 30 min + 2 uri za hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina 12 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Marelica

Sestavine

testo

  • 180 g moke
  • 90 g masla
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja
  • ščepec nastrgane pomarančne lupinice

skutna krema

  • ščepec nastrgane limonove lupinice
  • 125 g skute
  • 6 žlic mleka
  • 6 žlic sladke smetane
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička limonovega soka
  • ščepec vaniljevega sladkorja
  • 14 marelic
  • 2 žlici mareličnega likerja

preliv

  • 4 rumenjaki
  • 50 g sladkorja
  • po 1,5 dl mleka ter kisle in sladke smetane
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

testo

  • 180 g moke
  • 90 g masla
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja
  • ščepec nastrgane pomarančne lupinice

skutna krema

  • ščepec nastrgane limonove lupinice
  • 125 g skute
  • 6 žlic mleka
  • 6 žlic sladke smetane
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička limonovega soka
  • ščepec vaniljevega sladkorja
  • 14 marelic
  • 2 žlici mareličnega likerja

preliv

  • 4 rumenjaki
  • 50 g sladkorja
  • po 1,5 dl mleka ter kisle in sladke smetane
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja

Postopek

1

Vse sestavine za krhko testo damo na delovno površino in z obema rokama hitro zgnetemo v voljno testo. Testo oblikujemo v kepo, jo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in damo za 2 uri v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 °C.

2

Testo tanko razvaljamo in z njim obložimo dno in obod (do polovične višine) tortnega modla s premerom 22 cm. Testo dobro pritisnemo ob obod modla, testeno dno pa večkrat prebodemo z vilicami. Testo obložimo s papirjem za peko in suhim fižolom ter postavimo v pečico za 8 do 10 minut, nato odstranimo fižol in papir ter ohladimo. Temperaturo pečice znižamo na 170 °C.

3

Skutno kremo pripravimo tako, da damo vse sestavine razen mleka v skledo in dobro stepemo z električnim mešalnikom. Nato počasi prilivamo toliko mleka, da dobimo primerno gosto kremo, ki jo prihranimo na hladnem.

4

Marelice operemo, razpolovimo, odstranimo koščice in marelične polovice pokapamo z likerjem. Skutno kremo nadevamo v pečeno testo in obložimo z marelicami, potem pa pečemo približno 15 minut pri 170 °C.

5

Sestavine za preliv gladko zmešamo z metlico. Marelice prelijemo s pripravljenim prelivom in pito pečemo še približno 30 minut. Nekoliko ohlajeno pito z ostrim nožem ločimo od oboda modla, jo preložimo na servirni krožnik in narežemo na kose.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.