
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
testo
- 180 g moke
- 90 g masla
- 60 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- ščepec soli
- 1 žlička vaniljevega sladkorja
- ščepec nastrgane pomarančne lupinice
skutna krema
- ščepec nastrgane limonove lupinice
- 125 g skute
- 6 žlic mleka
- 6 žlic sladke smetane
- 70 g sladkorja v prahu
- 1 žlička limonovega soka
- ščepec vaniljevega sladkorja
- 14 marelic
- 2 žlici mareličnega likerja
preliv
- 4 rumenjaki
- 50 g sladkorja
- po 1,5 dl mleka ter kisle in sladke smetane
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.

Topla ideja za kosilo: najboljši recepti za jesenske juhe
Ko dneve zapolni megla in listje zašumi pod nogami, je čas za slastne jesenske juhe, ki v naš vsakdan zanesejo mir in udobje.
Sestavine
testo
- 180 g moke
- 90 g masla
- 60 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- ščepec soli
- 1 žlička vaniljevega sladkorja
- ščepec nastrgane pomarančne lupinice
skutna krema
- ščepec nastrgane limonove lupinice
- 125 g skute
- 6 žlic mleka
- 6 žlic sladke smetane
- 70 g sladkorja v prahu
- 1 žlička limonovega soka
- ščepec vaniljevega sladkorja
- 14 marelic
- 2 žlici mareličnega likerja
preliv
- 4 rumenjaki
- 50 g sladkorja
- po 1,5 dl mleka ter kisle in sladke smetane
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
Postopek
Vse sestavine za krhko testo damo na delovno površino in z obema rokama hitro zgnetemo v voljno testo. Testo oblikujemo v kepo, jo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in damo za 2 uri v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 °C.
Testo tanko razvaljamo in z njim obložimo dno in obod (do polovične višine) tortnega modla s premerom 22 cm. Testo dobro pritisnemo ob obod modla, testeno dno pa večkrat prebodemo z vilicami. Testo obložimo s papirjem za peko in suhim fižolom ter postavimo v pečico za 8 do 10 minut, nato odstranimo fižol in papir ter ohladimo. Temperaturo pečice znižamo na 170 °C.
Skutno kremo pripravimo tako, da damo vse sestavine razen mleka v skledo in dobro stepemo z električnim mešalnikom. Nato počasi prilivamo toliko mleka, da dobimo primerno gosto kremo, ki jo prihranimo na hladnem.
Marelice operemo, razpolovimo, odstranimo koščice in marelične polovice pokapamo z likerjem. Skutno kremo nadevamo v pečeno testo in obložimo z marelicami, potem pa pečemo približno 15 minut pri 170 °C.
Sestavine za preliv gladko zmešamo z metlico. Marelice prelijemo s pripravljenim prelivom in pito pečemo še približno 30 minut. Nekoliko ohlajeno pito z ostrim nožem ločimo od oboda modla, jo preložimo na servirni krožnik in narežemo na kose.