
»Chili con carne« v bučnih polovicah
"Chili con carne" malo drugače
»Chili con carne« v bučnih polovicah
"Chili con carne" malo drugače

Sestavine
- 2 manjši masleni buči
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 sesekljana rdeča čebula
- 2 rdeča čilija
- 2 žlički mlete kumine
- 250 g puste mlete govedine
- 2 žlici pretlačenega paradižnika
- 250 g kuhanega rdečega fižola (ali pločevinka 400 g)
- 2 žlici sesekljanih koriandrovih listov
- 50 g špinačnih listov
- sol
- poper

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 2 manjši masleni buči
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 sesekljana rdeča čebula
- 2 rdeča čilija
- 2 žlički mlete kumine
- 250 g puste mlete govedine
- 2 žlici pretlačenega paradižnika
- 250 g kuhanega rdečega fižola (ali pločevinka 400 g)
- 2 žlici sesekljanih koriandrovih listov
- 50 g špinačnih listov
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Buči razpolovimo, jima odstranimo semena in vsako polovico premažemo z malo olja. Nato polovice položimo na pekač in jih pečemo 45 minut, da se zmehčajo. Čili očistimo semen in ga drobno nasekljamo. Fižol iz pločevinke odcedimo in splaknemo.
V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in na njem nekaj minut pražimo čebulo, da oveni. Primešamo čili in kumino ter pražimo še kakšno minuto. Dodamo meso in pražimo še 3 do 4 minute, da porjavi. Primešamo paradižnik in fižol z malo vode ter začinimo s soljo in poprom. Vse skupaj pregrejemo in shranimo na toplem.
Pečene bučne polovice izdolbemo, da naredimo luknjo za nadev. Bučno meso sesekljamo in ga s polovico koriandra vmešamo v nadev, ki ga razdelimo v bučne polovice in posujemo s preostalim koriandrom. Jed damo na krožnike in postrežemo z listi špinače, ki jih prelijemo z malo oljčnega olja solimo.
Nasvet
Mesni nadev s fižolom lahko tudi zamrznemo. Kuhanega ohladimo, damo v posodico in hranimo v zamrzovalniku največ en mesec. Pred uporabo ga odmrznemo, zmešamo z bučnim mesom in segrejemo.