
File brancina s čemaževim pirejem
Kosilo iz morja in gozda
File brancina s čemaževim pirejem
Kosilo iz morja in gozda

Sestavine
- 4 fileji brancina po 150 g
- oljčno olje za peko
- 16 češnjevih paradižnikov
- morska sol
čemažev pire
- sol
- poper
- 400 g mokastega krompirja
- 1,25 dl mleka
- 1 žlica masla
- 10 čemaževih listov (drobno narezanih)
- 4 vršički bazilike

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.
Sestavine
- 4 fileji brancina po 150 g
- oljčno olje za peko
- 16 češnjevih paradižnikov
- morska sol
čemažev pire
- sol
- poper
- 400 g mokastega krompirja
- 1,25 dl mleka
- 1 žlica masla
- 10 čemaževih listov (drobno narezanih)
- 4 vršički bazilike
Postopek
Najprej pripravimo čemažev pire. Krompir olupimo, narežemo na koščke, v rahlo posoljeni vodi skuhamo do mehkega, nato pa odcedimo in pustimo, da tekočina izpari. Mleko z maslom zavremo. Kuhan krompir pretlačimo v mleko in z metlico za sneg gladko zmešamo. Dodamo narezan čemaž, začinimo s soljo in poprom ter pire na toplem prihranimo.
Ribje fileje začinimo s soljo in poprom. Na obeh straneh jih spečemo na oljčnem olju. Paradižnik operemo, osušimo, dodamo v ponev k ribam, vse skupaj nekaj minut pečemo in začinimo z morsko soljo. Pečene fileje brancina serviramo s čemaževim pirejem in češnjevim paradižnikom. Jed okrasimo z vršički bazilike in ponudimo.