
Pašteta iz piščančjih jeter
Pašteta iz piščančjih jeter

Sestavine
- 400 g piščančjih jeter
- 375 g masla
- 2 velika stroka česna
- 1 žlička timijana
- 3 žlice madeire (ali drugega likerskega vina)
- sol
- poper
- kruh za toast
- 1 kiselkasto jabolko
- čebulni čatni in kisle kumarice, ko postrežemo
Preberite tudi

Tako preprosto pripravite jogurt doma
Doma narejen jogurt je odličen. Priprava je nadvse preprosta, potrebujete pa le dve sestavini.

Za domači sladoled, potrebujete le nekaj domišljije in pravi recept
Sladoled je nepogrešljiv spremljevalec toplih dni. Čeprav si ga lahko privoščimo vse leto, najbolj prija prav spomladi in poleti.

Gurmanski hit s Pinteresta: kako ustvariti popolno charcuterie desko
Bi radi očarali goste z narezkom? Pred vami je tehnika, s katero boste zagotovo navdušili. Fotogenična ideja žanje navdušenje tudi na družbenih omrežih.
Sestavine
- 400 g piščančjih jeter
- 375 g masla
- 2 velika stroka česna
- 1 žlička timijana
- 3 žlice madeire (ali drugega likerskega vina)
- sol
- poper
- kruh za toast
- 1 kiselkasto jabolko
- čebulni čatni in kisle kumarice, ko postrežemo
Postopek
Piščančja jetra očistimo. V teflonski ponvi pri srednji temperaturi segrejemo 1 žlico masla. Ko se začne peniti, stresemo nanj piščančja jetra in jih po vsaki strani pražimo 2 minuti.
Enega od česnovih strokov pretlačimo in primešamo jetrom skupaj z nekaj timijana in madeiro. Pražimo 2 minuti, da madeira narahlo vre. Prenesemo v multipraktik; 200 g masla prihranimo, preostalega dodamo jetrom. Vse zmeljemo v gladko pasto. Po okusu jo solimo in popramo, nato jo z žlico predenemo v steklene kozarčke s pokrovčki, ki brezhibno tesnijo.
V srednje veliki ponvi segrejemo prihranjeno maslo in dodamo drugi strok česna, ki smo ga na tanko narezali. Česen obračamo v maslu, dokler rahlo ne zarumeni. Maslo nalijemo v kozarčke; v vsakega damo približno enako česna in preostalega timijana. Postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure oziroma za tako dolgo, da se maslo povsem strdi. To lahko storimo do 2 dni vnaprej.
Preden postrežemo, popečemo rezine kruha in jih narežemo na trikotne polovice. Jabolko očistimo, narežemo na kockice in jih vmešamo v čatni. Pašteto postrežemo na deščicah, s popečenim kruhom, kumaricami in čatnijem.
Čebulni čatni
Čebulni čatni pripravimo tako, da 8 čebul (belih ali rdečih) in 1 rdeč čili narežemo na kratke tanke rezine ter damo v kozico skupaj z 2 listoma lovora in 0,25 dl olja. Na šibkem ognju kuhamo približno 20 minut, medtem večkrat pomešamo. Ko se čebula obarva in postane lepljiva, dodamo 200 g rjavega sladkorja, 1,5 dl balzamičnega kisa in 1,5 dl rdečega vinskega kisa ter nežno kuhamo 30 minut, da dobimo gost čatni. Čatni preložimo v vroče sterilizirane kozarce, zapremo in pustimo, da se ohladi. Najbolje je, če pred uporabo en mesec stoji, da okus dozori.