
Sestavine
- 600 g fazanjega mesa (od beder)
- 200 g manga, olupljenega in narezanega na kockice
- 5 žlic portskega vina
- 2 žlici konjaka
- 5 žlic desertnega vina (madeira)
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlička soli
- 10 brinovih jagod
- 5 zrn pimenta
- 1 limona
- 1 vejica timijana
- 300 g neprekajene slanine
- poper
- lovorovi listi in poprova zrna za okras
Preberite tudi

Nasvet: Olja vloženih oliv nikar ne zavrzite
Olje, v katero so vložene olive, je uporabno tudi pri pripravi hrane. Zlasti kadar gre za kakovostno ekstra deviško olje, bi ga bilo res škoda zavreči.

Pomladni čupavci: kokosove kocke z marmelado
Dobri stari čupavci, tokrat v pomladni preobleki. Sočen biskvit, limonova krema, marmelada in pri čupavcih nepogrešljivi kokos

Kako zvežemo pečenko
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.
Sestavine
- 600 g fazanjega mesa (od beder)
- 200 g manga, olupljenega in narezanega na kockice
- 5 žlic portskega vina
- 2 žlici konjaka
- 5 žlic desertnega vina (madeira)
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlička soli
- 10 brinovih jagod
- 5 zrn pimenta
- 1 limona
- 1 vejica timijana
- 300 g neprekajene slanine
- poper
- lovorovi listi in poprova zrna za okras
Postopek
Meso narežemo na centimeter velike kocke. V skledi zmešamo sladkor in sol z alkoholnimi napitki. V možnarju zdrobimo brinove jagode in pimentova zrna. Limonovo lupinico naribamo in osmukamo lističe timijana. Vse te sestavine dodamo k mesu. Dodamo še na kocke narezano slanino, zmešamo, damo za pol ure na hladno, potem pa mesno maso fino zmeljemo z mesoreznico. Primešamo kockice manga ter maso začinimo s soljo in poprom.
Kozarce splaknemo z vročo vodo, jih osušimo in napolnimo s fazanjo pašteto. Površino dobro potlačimo, da iztisnemo ves zrak. Okrasimo z zelišči in kozarce zapremo. Poširamo v vodni kopeli pri 100 °C približno uro in pol.
Ohlajeno pašteto pustimo počivati 2 do 3 dni; pred uporabo jo v kozarcu dobro zmešamo.