
Rdeč vinski žele
Vinski žele za piko na i k slastni pojedini
Rdeč vinski žele
Vinski žele za piko na i k slastni pojedini

Sestavine
- 3,75 dl rdečega vina, npr. modre frankinje
- 200 g želirnega sladkorja
- 1 zvezdni janež
- 1 nageljnova žbica
- ½ cimetove palčke
- ščep pimenta
- ½ vaniljevega stroka

Recepti za pesto, ki popestrijo vsak krožnik
Pesto je v Italiji ena izmed najbolj priljubljenih omak, katere korenine segajo v Genovo, kjer so zmešali baziliko s pinjolami in preostalimi sestavinami.

Jezerškove delavnice kuhanja brez odpadkov
V Jezerškovi kuhinji učijo, kako iz sestavin, ki bi jih sicer zavrgli, pripraviti okusne in ustvarjalne jedi.

Bralka sprašuje "Ali za kuhanje res potrebujem kakovostno vino?"
Pri kuhanju z vinom se lahko zdi, da kakovost le-tega na končno jed nima vpliva, saj se bo vino tako ali tako pokuhalo. Pa vendar je izbira še kako pomembna.
Sestavine
- 3,75 dl rdečega vina, npr. modre frankinje
- 200 g želirnega sladkorja
- 1 zvezdni janež
- 1 nageljnova žbica
- ½ cimetove palčke
- ščep pimenta
- ½ vaniljevega stroka
Postopek
Vaniljev strok razpremo in iz njega postrgamo semena. V srednje veliko kozico nalijemo vino in dodamo sladkor, zvezdni janež, nageljnovo žbico, cimetovo palčko, piment, vaniljev strok in semena. Zmešamo in nežno segrejemo, da se sladkor stopi.
Povišamo temperaturo in pustimo vreti 20 minut, da nekoliko povre in tekočina postane sirupasta. Precedimo v steriliziran kozarček in pustimo, da se popolnoma ohladi. V hladilniku se žele obdrži do 1 meseca.