Kaj boste skuhali danes?
Jelenov golaž s polento
Jelenov golaž s polento
Sestavine
- 2 žlici moke za pomokanje
- rožmarin za okras
- poper
- 1 l vode ali divjačinske jušne osnove
- 1 kg jelenovega mesa za golaž
- 0,5 dl olja
- zelišča (majaron, lovor, rožmarin, šetraj, timijan, brinove jagode) ali mešanica začimb za divjačino
- 2 dl suhega belega vina
- 2 stroka česna
- 2 žlici mlete sladke paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 700 g čebule
polenta
- 4 okrogli porcijski modelčki za savarin*
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 l vode
- 250 g koruznega zdroba
- sol
Najboljši recepti za praznično večerjo brez mesa
Pri načrtovanju prazničnega menija se tu in tam srečamo s kakšnim izzivom, a z malo ustvarjalnosti in dobre volje, bomo tega hitro rešili z naborom pestrih jedi, ki bodo
Meni za božično večerjo: klasika malo drugače
Praznični obed naj bo bolj poseben, slavnosten, a ni prav nič narobe, če se bomo pri tem oprli na preizkušene kombinacije okusov in preverjene tehnike.
Prekinite s tradicijo: novi naj božični piškoti
Prazniki so čas, ko se poklanjamo tradicija, pa tudi priložnost, da na pladnje postavimo kaj novega, drznejšega in igrivega.
Sestavine
- 2 žlici moke za pomokanje
- rožmarin za okras
- poper
- 1 l vode ali divjačinske jušne osnove
- 1 kg jelenovega mesa za golaž
- 0,5 dl olja
- zelišča (majaron, lovor, rožmarin, šetraj, timijan, brinove jagode) ali mešanica začimb za divjačino
- 2 dl suhega belega vina
- 2 stroka česna
- 2 žlici mlete sladke paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 700 g čebule
polenta
- 4 okrogli porcijski modelčki za savarin*
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 l vode
- 250 g koruznega zdroba
- sol
Postopek
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Čebulo na olju svetlo prepražimo, dodamo sladko papriko in meso, solimo in počasi dušimo. Po pol ure dušenja dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z vinom, dodamo sesekljan česen in začimbe ter dušimo do mehkega. Po potrebi občasno dolijemo malo vode. Tekočino popolnoma izparimo, nato meso pomokamo in zalijemo z vodo ali divjačinsko osnovo. Kuhljamo še 20 minut in dodatno začinimo, če je potrebno.
Medtem skuhamo polento. Vodo zavremo, dodamo olje in sol, nato počasi dodajamo koruzni zdrob in s kuhalnico neprestano mešamo. Kuhamo vsaj še pol ure in ob tem ves čas mešamo, nato posodo odstavimo s štedilnika. (Če imamo instantno polento, pa bo kuhana že v nekaj minutah.) Okrogle modelčke z luknjo na sredi splaknemo s hladno vodo in vanje vlijemo kuhano polento. Pustimo, da se polenta strdi, nato jo zvrnemo na krožnike in v luknjo nadevamo golaž. Okrasimo z vejico rožmarina in postrežemo.
Model z luknjo
Za peko kolača savarin uporabljajo posebne modle, ki so lahko veliki ali majhni, porcijski. Če takega modla nimamo, lahko uporabimo model za šarkelj.