
Gamsov ragu z omako iz jagodičja in pirejem iz zelene
Gamsov ragu bo postal vaša nova najljubša jed, ko jo boste preizkusili.
Gamsov ragu z omako iz jagodičja in pirejem iz zelene
Gamsov ragu bo postal vaša nova najljubša jed, ko jo boste preizkusili.

Sestavine
- 1 kg gamsovega mesa (stegno brez kosti)
- 2 žlici kuhanega masla ali olja
- 100 g brusnic
- 100 g borovnic
- 50 g zamrznjenih jagod jerebike
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 5 dl rdečega vina
- 2 zdrobljeni brinovi jagodi
- 1 žlica hladnega masla
pire iz zelene
- sol
- poper
- 1 gomolj zelene
- 1 mokast krompir
- mleko
- sladka smetana

Poletna pojedina v treh hodih - brez kuhanja
Kadar so temperature za kuhanje previsoke, pride prav dobro kosilo, ki ga pripravimo brez prižiganja štedilnika ali pečice.

Pavlova z rdečim ribezom
V ustih se bo stopila kot sladoled. To je popolna poletna sladica. Odlična rešitev, kadar smo za drugo jed porabili rumenjake, ostali pa so nam beljaki.

Poletje na žlico: boranja, okusna poletna klasika, ki jo obožujemo
Tudi poleti imamo radi enolončnice, še posebej boranjo, katere glavna sestavina je stročji fižol.
Sestavine
- 1 kg gamsovega mesa (stegno brez kosti)
- 2 žlici kuhanega masla ali olja
- 100 g brusnic
- 100 g borovnic
- 50 g zamrznjenih jagod jerebike
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 5 dl rdečega vina
- 2 zdrobljeni brinovi jagodi
- 1 žlica hladnega masla
pire iz zelene
- sol
- poper
- 1 gomolj zelene
- 1 mokast krompir
- mleko
- sladka smetana
Postopek
Priprava raguja: Meso narežemo na 2 centimetra velike kocke. V kozici segrejemo kuhano maslo in mesne kocke na njem lepo popečemo. Začinimo s soljo in poprom ter pokrito dušimo, dokler mesni sok ne izpari. Sadne jagode preberemo in jih skupaj z rjavim sladkorjem dodamo k mesu. Zalijemo z rdečim vinom, dodamo brinove jagode in pokrito kuhljamo približno 1 uro. Omako povežemo s hladnim maslom in po okusu začinimo.
Priprava pireja: Zeleno in krompir olupimo, operemo, narežemo na koščke in stresemo v kozico. Dolijemo toliko mleka in sladke smetane (v enaki količini), da je zelenjava pokrita s tekočino. Začinimo s soljo in poprom ter skuhamo do mehkega. Potem nekaj tekočine odlijemo v drugo posodo, zelenjavo pa pretlačimo s paličnim mešalnikom. Zdaj dodamo toliko prej odlite tekočine, da ob mešanju z metlico za sneg dobimo ustrezno gostoto pireja. Po okusu ga še začinimo.