
Endivijine kupole z ribjim nadevom in lečo
Endivija ali grenkolistna solata
Endivijine kupole z ribjim nadevom in lečo
Endivija ali grenkolistna solata

Sestavine
- 12 velikih listov endivije
nadev
- 100 g stebelne zelene
- 3 vejice kopra
- 100 g prekajenega lososa
- 2 fileja prekajene postrvi po 100 g
- 170 g kisle smetane
- sol
- poper
- 2 lista želatine
leča z vinaigretsko omako
- 30 g rdeče leče
- 8 žlic olja
- 1,25 dl vode
- 3 žlice belega vinskega kisa
- 5 fino zdrobljenih brinovih jagod

To so razlike med vrstami jogurta
Spoznajte različne vrste jogurta – čvrsti, tekoči, grški, labneh ... Uporabite jih v kuhinji in odkrijte nove okuse z jogurtom v glavni vlogi.

Odlične ideje, kako uporabiti med v slanih jedeh
Čeprav se med v receptih običajno uporabi pri pripravi sladkih jedi kot bolj zdrava alternativa kristalnemu sladkorju, se odlično znajde tudi v slanih jedeh, pa naj gre za meso, omake, testenine ali solate.

To sta trenutno najbolj trendi pijači za večerna druženja
Ste se že vrnili s počitnic ali pa jih boste letos zaradi premalo denarja in preveč dela izpustili?
Sestavine
- 12 velikih listov endivije
nadev
- 100 g stebelne zelene
- 3 vejice kopra
- 100 g prekajenega lososa
- 2 fileja prekajene postrvi po 100 g
- 170 g kisle smetane
- sol
- poper
- 2 lista želatine
leča z vinaigretsko omako
- 30 g rdeče leče
- 8 žlic olja
- 1,25 dl vode
- 3 žlice belega vinskega kisa
- 5 fino zdrobljenih brinovih jagod
Postopek
Nadev pripravimo tako, da stebelno zeleno očistimo, operemo in narežemo na zelo drobne kocke. Koprovi vejici operemo in drobno narežemo. Lososovo meso narežemo na ozke trakove. Če je potrebno, s postrvjih filejev odstranimo kožo in meso natrgamo na drobne koščke.
Zeleno in koper zmešamo s kislo smetano ter začinimo s soljo in poprom. Želatino namočimo v hladni vodi, neožeto raztopimo na blagem ognju in hitro vmešamo v zmes kisle smetane. Mešanici kisle smetane in želatine dodamo ribje koščke in nadev postavimo za 2 uri v hladilnik.
Medtem pripravimo lečo z vinaigretsko omako. Lečo podušimo na treh žlicah olja, dolijemo vodo, solimo in na blagem ognju kuhljamo 10 minut. Dodamo kis, preostalo olje in zdrobljene brinove jagode ter začinimo s soljo in poprom.
Liste endivije na hitro blanširamo v slani vodi, oplaknemo z mrzlo vodo, razprostremo med kuhinjski krpi in osušimo. Debela listna rebra izrežemo.
V manjšo zajemalko (50 ml) položimo list endivije tako, da robovi solatnega lista vsenaokrog visijo čez rob. Na list damo primerno količino ribjega nadeva, rahlo pritisnemo in čez nadev preganemo robove solatnega lista ter naredimo lepo kupolo. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo sestavin za vseh 12 kupol. Endivijine kupole obložimo z lečo, jed poljubno okrasimo in ponudimo.