
Kaj boste skuhali danes?
Prekajena gnjat s kislim zeljem in krompirjem iz rimskega lonca
Ideja kako uporabiti kislo zelje v zimskih dneh.
Prekajena gnjat s kislim zeljem in krompirjem iz rimskega lonca
Ideja kako uporabiti kislo zelje v zimskih dneh.

Sestavine
- 100 g mesnate slanine
- 50 g svinjske masti
- 1 čebula
- 500 g kislega zelja
- 1 žlička kumine
- 2 lovorova lista
- 3 zdrobljene brinove jagode
- ščepec kristalnega sladkorja
- sol
- poper
- 800 g prekajene gnjati v mrežici
- 12 drobnih krompirjev (surovih in olupljenih)
- 2,5 dl goveje ali suhe juhe

Kulinarično razvajanje na EPK: Brezmejni okusi v Novi Gorici
Od petka, 26. septembra, do nedelje, 28. septembra, bo v Novi Gorici bogato dnevno kulturno-kulinarično dogajanje s ščepcem večerne Brezmejne zabave.

3 recepti z jajčevci, ob katerih si boste obliznili prste
Jajčevec je kralj poletne kuhinje – skriva se v omakah, zablesti na žaru in prevzame glavno vlogo v pečici. A sezona se bliža koncu, le dobro jo izkoristite.

Pokrovače: morsko razkošje okusov, ki ga pogosto pripravljamo napačno
Jakobova pokrovača velja za pravo lepotico med školjkami – toliko, da jo je Botticelli upodobil kot školjko, iz katere se rodi boginja Venera.
Sestavine
- 100 g mesnate slanine
- 50 g svinjske masti
- 1 čebula
- 500 g kislega zelja
- 1 žlička kumine
- 2 lovorova lista
- 3 zdrobljene brinove jagode
- ščepec kristalnega sladkorja
- sol
- poper
- 800 g prekajene gnjati v mrežici
- 12 drobnih krompirjev (surovih in olupljenih)
- 2,5 dl goveje ali suhe juhe
Postopek
Slanino narežemo na drobne kocke. Na masti jih hrustljavo popečemo. Čebulo olupimo, narežemo na tanke kolobarje in skupaj s slanino hitro popečemo.
Kislo zelje damo na cedilo, ga speremo pod tekočo vodo, nato pa odcedimo in stresemo v skledo. Zelju dodamo zmes slanine in čebule, kumino, lovor in brinove jagode ter začinimo s soljo, poprom in sladkorjem.
Pečeno gnjat, s katere smo odstranili mrežico, narežemo na rezine ter ponudimo s kislim zeljem in krompirjem.
Priljubljeni recepti
Odprta lazanja z gobami in bučo
Lazanja z gobami in bučo je odlična topla predjed slavnostne večerje ali domiselno kosilo.