© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Lignji v paradižnikovi omaki

Odlični so z mladim krompirjem, rižem ali testeninami

Lignji v paradižnikovi omaki

Odlični so z mladim krompirjem, rižem ali testeninami

Čas priprave 1 h 35 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
simmered squidLet's eat more...

Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 kg očiščenih lignjev
  • 2 čebuli
  • 3 stroki česna
  • ščep zdrobljenega suhega čilija
  • 1 žlička janeževih semen
  • 3 lovorovi listi
  • 1 žlička grobo nasekljanega rožmarina
  • ščep sladkorja
  • 3 žlice rdečega vinskega kisa
  • 400 g paradižnikovega pireja (passata)
  • velik kozarec rdečega vina (približno 2 dl)
  • sol
  • poper

ko postrežemo

  • pest nasekljanega koriandra ali peteršilja
  • lupina ½ pomaranče
  • oljčno olje za pokapanje
sladkih5 bozicne-miske - full - 2.jpg

Božične miške, recept

Ocvrte miške se običajno na mizah pojavijo proti koncu zime, a se jih da zlahka obleči v bolj praznična oblačila. Kot osnovo za miške uporabimo odličen božični jogurt, ki ga je moč kupiti le v tem obdobju, v maso pa spadajo še orehi in brusnice.

Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 kg očiščenih lignjev
  • 2 čebuli
  • 3 stroki česna
  • ščep zdrobljenega suhega čilija
  • 1 žlička janeževih semen
  • 3 lovorovi listi
  • 1 žlička grobo nasekljanega rožmarina
  • ščep sladkorja
  • 3 žlice rdečega vinskega kisa
  • 400 g paradižnikovega pireja (passata)
  • velik kozarec rdečega vina (približno 2 dl)
  • sol
  • poper

ko postrežemo

  • pest nasekljanega koriandra ali peteršilja
  • lupina ½ pomaranče
  • oljčno olje za pokapanje

Postopek

1

Lignje narežemo na debelejše kolobarje, lovke pa na manjše kose. Čebulo in česen olupimo, čebulo drobno nasekljamo, česen narežemo na rezinice. V nizki kozici segrejemo olje in dodamo lignje, čebulo in česen. Primešamo začimbe, zelišča in sladkor ter jed dušimo, da vsa tekočina izhlapi in se čebula zmehča (približno 15 minut). Dodamo vinski kis in paradižnikov pire, nato prilijemo rdeče vino in začinimo s soljo in poprom. Kuhljamo približno eno uro na najnižji temperaturi in občasno premešamo, da se lignji zmehčajo. Kuhanje lahko traja tudi krajši čas, odvisno od vrste lignjev.

2

Ugasnemo kuhalno ploščo in pustimo, da se jed rahlo ohladi, nato jo pokapamo z oljčnim oljem, posipamo s koriandrom in pomarančno lupino.

Priljubljeni recepti

Nadevani zvitki iz jajčevca

Ne ustrašite se dolge priprave - nadevani zvitki iz jajčevca niso zahtevni, le recept je zelo natančno opisan, da je primeren tudi za začetnike.

1 h
Enostavno

Limonove rezine

45 min
Enostavno

Svinjski kotleti z balzamičnim kisom in vodno krešo

Takole iz preprostih kotletov naredimo vznemirljivo jed.

25 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.