
Lignji v paradižnikovi omaki
Odlični so z mladim krompirjem, rižem ali testeninami
Lignji v paradižnikovi omaki
Odlični so z mladim krompirjem, rižem ali testeninami

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 kg očiščenih lignjev
- 2 čebuli
- 3 stroki česna
- ščep zdrobljenega suhega čilija
- 1 žlička janeževih semen
- 3 lovorovi listi
- 1 žlička grobo nasekljanega rožmarina
- ščep sladkorja
- 3 žlice rdečega vinskega kisa
- 400 g paradižnikovega pireja (passata)
- velik kozarec rdečega vina (približno 2 dl)
- sol
- poper
ko postrežemo
- pest nasekljanega koriandra ali peteršilja
- lupina ½ pomaranče
- oljčno olje za pokapanje
Preberite tudi

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.

Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’
"Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?"
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 kg očiščenih lignjev
- 2 čebuli
- 3 stroki česna
- ščep zdrobljenega suhega čilija
- 1 žlička janeževih semen
- 3 lovorovi listi
- 1 žlička grobo nasekljanega rožmarina
- ščep sladkorja
- 3 žlice rdečega vinskega kisa
- 400 g paradižnikovega pireja (passata)
- velik kozarec rdečega vina (približno 2 dl)
- sol
- poper
ko postrežemo
- pest nasekljanega koriandra ali peteršilja
- lupina ½ pomaranče
- oljčno olje za pokapanje
Postopek
Lignje narežemo na debelejše kolobarje, lovke pa na manjše kose. Čebulo in česen olupimo, čebulo drobno nasekljamo, česen narežemo na rezinice. V nizki kozici segrejemo olje in dodamo lignje, čebulo in česen. Primešamo začimbe, zelišča in sladkor ter jed dušimo, da vsa tekočina izhlapi in se čebula zmehča (približno 15 minut). Dodamo vinski kis in paradižnikov pire, nato prilijemo rdeče vino in začinimo s soljo in poprom. Kuhljamo približno eno uro na najnižji temperaturi in občasno premešamo, da se lignji zmehčajo. Kuhanje lahko traja tudi krajši čas, odvisno od vrste lignjev.
Ugasnemo kuhalno ploščo in pustimo, da se jed rahlo ohladi, nato jo pokapamo z oljčnim oljem, posipamo s koriandrom in pomarančno lupino.