
Martinova gos s sadjem in orehi
Martinova gos s sadjem in orehi

Sestavine
- 1 gos (pribl. 3 kg)
- 4 jabolka
- 2 pomaranči
- 200 g suhih sliv
- 100 g orehov
- kumina
- aluminijasta folija
zelje
- sol
- majhna glava rdečega zelja
- 1 čebula
- 2 žlici svinjske masti
- 1 krompir
- sladkor
- kis
Preberite tudi

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi se težko odrečemo nabiranju divjih rastlin. Dobro je, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.
Sestavine
- 1 gos (pribl. 3 kg)
- 4 jabolka
- 2 pomaranči
- 200 g suhih sliv
- 100 g orehov
- kumina
- aluminijasta folija
zelje
- sol
- majhna glava rdečega zelja
- 1 čebula
- 2 žlici svinjske masti
- 1 krompir
- sladkor
- kis
Postopek
Gos očistimo in operemo, jo osušimo in posolimo po zunanji in notranji strani ter pustimo, da nekaj časa počiva. Jabolka in slive splaknemo. Jabolka narežemo na četrtine in odstranimo peščišča. Pomaranči olupimo in ju skupaj z dvema narezanima jabolkoma in polovico sliv in orehov nadevamo v gos.

Trebušno votlino zapremo s kovinsko špilo in po potrebi še z lesenimi paličicami, da gos med peko obdrži svojo obliko.

Nadevano gos položimo v globok pekač in posipamo s kumino. V pekač vlijemo 2 dl vode, gos pokrijemo s folijo in pri 160 °C pečemo 2 uri. Med peko gos polivamo z mesnim sokom, po potrebi tudi z dodatno vodo ali jušno osnovo. Če je mogoče, iz mesnega soka sproti pobiramo maščobo.

Po dveh urah v pekač dodamo preostali jabolki, slive in orehe. Temperaturo povečamo na 180 °C, odstranimo folijo in pečemo, da se gos lepo zapeče.
Medtem ko se gos peče, pripravimo zelje. Z zeljne glave odstranimo poškodovane liste, jo razpolovimo in izrežemo kocen. Zelje nato narežemo na tanke trakove. Čebulo olupimo in nasekljamo. V kozici stopimo mast, dodamo čebulo in kumino ter popražimo. Dodamo zelje, 1 dl vode, kis, sol in sladkor (po okusu). Premešamo, pokrijemo in dušimo, da se zmehča. Medtem v lupini skuhamo krompir, kuhanega olupimo in naribamo. Zelje občasno premešamo in pred koncem dušenja zgostimo z naribanim krompirjem. Po potrebi ga še malo začinimo. Gos postrežemo z rdečim zeljem in krompirjevimi cmoki.