
Glazirana šunka z nageljnovimi žbicami
Ta glazirana šunka bo nasitila in zadovoljila vso družino!
Glazirana šunka z nageljnovimi žbicami
Ta glazirana šunka bo nasitila in zadovoljila vso družino!

Sestavine
- prekajena šunka s kostjo, težka 4–5 kg
- 2 l jabolčnika
- 2 lovorova lista
- 4 brinove jagode
- 6 zrn črnega popra
- 30–40 nageljnovih žbic
- 1 žlička mletega ingverja
- 350 g marelične marmelade

To je razlog, da je italijanska kulinarika tako priljubljena
Sreča, ki jo prinašajo ogljikovi hidrati, sir in cvrtje v enem grižljaju. To so siciljanski arancini di riso, ocvrte riževe kroglice z okusnim polnilom.

Recept za popolno poletno robidovo pito
Že res, da se nikoli ne naveličamo jabolčne pite in da pozno poleti naravnost obožujemo slivovo, ampak nikar ne podcenjujte robid! Tudi z njimi lahko pripravimo okusno poletno pito.

To je skriti zaklad, ki ga dobite pri vsakem varilcu piva
Pivo je ena najbolj priljubljenih pijač na svetu, a ob njegovi proizvodnji nastane tudi precej ostankov. Eden najpomembnejših je uporabljeni pivski slad, surovina, ki ji zdaj iščemo nove poti uporabe
Sestavine
- prekajena šunka s kostjo, težka 4–5 kg
- 2 l jabolčnika
- 2 lovorova lista
- 4 brinove jagode
- 6 zrn črnega popra
- 30–40 nageljnovih žbic
- 1 žlička mletega ingverja
- 350 g marelične marmelade
Postopek
Šunko položimo v velik lonec, prelijemo z jabolčnikom, dodamo lovorova lista, brinove jagode, poper in 6 nageljnovih žbic. Dolijemo toliko vode, da je šunka pokrita (naj vas ne skrbi, če kost gleda iz lonca, le šunko obrnite, ko je napol kuhana). Lonec postavimo na srednje vročo ploščo, voda naj počasi zavre, nato lonec pokrijemo s pokrovko ali kosom folije. Šunko kuhamo 2 uri in 30 minut. Če voda preveč povre, jo med kuhanjem še malo dolijemo.
Pečico segrejemo na 200 °C. Ko se šunka toliko ohladi, da jo lahko primemo z rokami, jo osušimo in z majhnim ostrim nožem odstranimo kožo in odvečno maščobo. Na mesu pustimo plast maščobe, v katero zarežemo črte, da dobimo vzorec rombov. V maščobno plast vseokrog vtaknemo preostale nageljnove žbice.
Šunko položimo v pekač. Marelično marmelado zmešamo z ingverjem in s to zmesjo premažemo šunko. Pečemo jo eno uro, da se zlato obarva in lepo lesketa. Pustimo jo malo počivati in narežemo na rezine. Postrežemo toplo ali hladno.