
Dvojno močni čokoladni »šarkelj« s sočno sredico
Dvojno močni čokoladni »šarkelj« s sočno sredico

Sestavine
- 250 g masla
- 5 jajc
- 5 rumenjakov
- 250 g temne čokolade (55 % kakava)
- 50 g moke
- 100 g čokoladnih koščkov
- 100 g kandiranih češenj
vaniljev ganaš
- 250 g bele čokolade
- 250 g sladke smetane
- vaniljev strok
Preberite tudi

Sladice z medom, ki navdušijo že ob pogledu
Te preproste in dišeče sladice z medom boste pripravljali večkrat – od zdravih zajtrkov do kremastih sladic in pit.

Barviti in zdravi krožniki: tri ideje za zelenjavne specialitete
Vsaj občasno se spodobi, da na krožniku kraljuje zelenjava. Zdrava, polna hranil in okusa. Toliko možnosti nam ponuja, kaj vse lahko pripravimo z njo.

Tako preprosto pripravite jogurt doma
Doma narejen jogurt je odličen. Priprava je nadvse preprosta, potrebujete pa le dve sestavini.
Sestavine
- 250 g masla
- 5 jajc
- 5 rumenjakov
- 250 g temne čokolade (55 % kakava)
- 50 g moke
- 100 g čokoladnih koščkov
- 100 g kandiranih češenj
vaniljev ganaš
- 250 g bele čokolade
- 250 g sladke smetane
- vaniljev strok
Postopek
Prejšnji večer naredimo ganaš. V kotliček nalomimo čokolado. Smetano s sredico vaniljevega stroka segrejemo na 80 °C in jo prelijemo po čokoladi. Premešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo lepo gladko, svetlečo maso. Mešamo počasi, da ne vmešamo zraka. Prelijemo v drugo posodo in pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo tako, da se folija tesno dotika kreme. Shranimo v hladilniku.
Pripravimo še testo. Maslo in čokolado stopimo v mikrovalovni pečici ali nad vodno kopeljo. S paličnim mešalnikom zmiksamo, da dobimo lepo gladko maso. Jajca, rumenjake in sladkor penasto stepemo. Moki primešamo narezane kandirane češnje in čokoladne koščke. V stepeno maso vmešamo čokoladno mešanico, nato dodamo moko s češnjami in čokolado. Premešamo, da dobimo lepo maso. Napolnimo namaščen model.
Kolač pečemo 40 do 45 minut pri 165 °C v ventilatorski pečici oziroma pri 185 °C v klasični pečici. Pečen kolač nekoliko ohladimo, zvrnemo iz modla in ohladimo do konca.
Pripravimo še kremo za okras. Ganaš nežno stepemo v stepalniku kakor stepeno smetano. Pazimo, da ne stepemo preveč. Z dresirno vrečko ga nato nabrizgamo po vrhu kolača. Okrasimo še z nalomljeno čokolado in čokoladnimi biseri ali mrvicami.
Nasvet
Topel kolač je izredno krhek, zato z njim delajte zelo nežno. Če se sredica sesede, ni nič narobe. Sredica toplega kolača je videti, kot bi bila premalo pečena, kar je popolnoma prav.