© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

»Šarkelj« s kandiranim sadjem

»Šarkelj« s kandiranim sadjem

Čas priprave 1 h 40 min + ohlajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za model prostornine 1 l
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
sarkelj s kandiranim sadjem A

Sestavine

  • 210 g zmehčanega masla
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 5 jajc
  • 300 g moke
  • 8 g pecilnega praška
  • 160 g kandiranega sadja
  • naribana lupina 1 limone
  • naribana lupina 1 pomaranče

sladkorni sirup

  • vaniljev strok
  • 200 g sladkorja
  • 2 dl vode
  • sok 1 limone
  • sok 1 pomaranče

pistacijev ganaš

  • 250 g bele čokolade
  • 250 g sladke smetane
  • 30 g pistacijeve paste (če paste nimamo, jo lahko zamenjamo s semeni stroka vanilje)

okras

  • marelična marmelada
  • kandirano sadje
pečenka, grozdje

Otvoritev sezone: 3 slastne jedi z grozdjem

Ko se na tržnicah in policah znajde sveže grozdje, je čas, da ga poleg občasnega prigrizka na mizi, povabimo tudi v kuhinjo. Sočno, sladko-kiselkasto in aromatično grozdje čudovito uravnoteži slane jedi, poudari kremaste teksture in doda lahkotnost sladicam.

Sestavine

  • 210 g zmehčanega masla
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 5 jajc
  • 300 g moke
  • 8 g pecilnega praška
  • 160 g kandiranega sadja
  • naribana lupina 1 limone
  • naribana lupina 1 pomaranče

sladkorni sirup

  • vaniljev strok
  • 200 g sladkorja
  • 2 dl vode
  • sok 1 limone
  • sok 1 pomaranče

pistacijev ganaš

  • 250 g bele čokolade
  • 250 g sladke smetane
  • 30 g pistacijeve paste (če paste nimamo, jo lahko zamenjamo s semeni stroka vanilje)

okras

  • marelična marmelada
  • kandirano sadje

Postopek

1

Ganaš naredimo prejšnji večer. V kotliček nalomimo čokolado in dodamo pistacijevo pasto. Smetano segrejemo na 80 °C in jo prelijemo po čokoladi. Premešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo lepo gladko in svetlečo maso. Mešamo počasi, da ne vmešamo zraka. Kremo prelijemo v drugo posodo in pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo tako, da se folija tesno dotika kreme. Shranimo v hladilniku.

2

Sirup pripravimo tako, da vodo, vaniljev strok in sladkor zavremo, nato odstavimo in prilijemo sok pomaranče in limone. Ohladimo. Sirup hranimo v hladilniku in ga pred uporabo nekoliko segrejemo.

3

Pripravimo še testo. Moko in pecilni prašek skupaj presejemo. Primešamo kandirano sadje. Zmehčano maslo, sladkor in semena, postrgana iz vaniljevega stroka, penasto vmešamo. Med mešanjem postopno dodajamo jajca. Ko dobimo lepo gladko homogeno maso, primešamo presejano moko s kandiranim sadjem. Dodamo še naribani lupinici in maso pretresemo v namaščen model.

4

Kolač pečemo 40 do 45 minut pri 165 °C v ventilatorski pečici oziroma 185 °C v klasični pečici. Po prvih 10 minutah odpremo pečico in po dolžini kolača z noževo konico zarežemo črto. Nadaljujemo peko. Pečen kolač delno ohladimo v modlu, nato ga zvrnemo na rešetko. Premažemo ga s sladkornim sirupom, in ko se popolnoma ohladi, ga začnemo krasiti.

5

Kolač premažemo z marmelado. Ganaš nežno stepemo v stepalniku kakor stepeno smetano. Pazimo, da ne stepemo preveč. Z dresirno vrečko ga nato nabrizgamo po vrhu šarklja. Okrasimo z nalomljeno čokolado in potresemo s kandiranim sadjem.

Nasvet

Kolače lahko pripravite vnaprej in jih hranite v hladilniku, eno uro pred postrežbo pa jih postavite na sobno temperaturo, da se omehčajo in razvijejo poln okus.

Priljubljeni recepti

Frtalja z zelišči

40 min
Enostavno

Dofineški krompir

Srednje zahtevno

Moštna kremna juha

Juha za jesenske dni

30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.