
Ješprenove kroglice na praženih jurčkih
Ješprenove kroglice na praženih jurčkih

Sestavine
- 4 žlice ješprenja
- 2 korenčka
- 1 čebula
- majaron
- lovorov list
- sol
- poper
- 4 jajca
- 50 g sira zbrinc
- timijan
- nasekljan peteršilj
- sladka skuta
- drobtine in olje za cvrenje
- 1 sesekljana čebula
- malo olja
- 200 g jurčkov
- 1 strok česna
- 50 g bučk
- sveža črna redkev za okras

Poletna pojedina v treh hodih - brez kuhanja
Kadar so temperature za kuhanje previsoke, pride prav dobro kosilo, ki ga pripravimo brez prižiganja štedilnika ali pečice.

Pavlova z rdečim ribezom
V ustih se bo stopila kot sladoled. To je popolna poletna sladica. Odlična rešitev, kadar smo za drugo jed porabili rumenjake, ostali pa so nam beljaki.

Poletje na žlico: boranja, okusna poletna klasika, ki jo obožujemo
Tudi poleti imamo radi enolončnice, še posebej boranjo, katere glavna sestavina je stročji fižol.
Sestavine
- 4 žlice ješprenja
- 2 korenčka
- 1 čebula
- majaron
- lovorov list
- sol
- poper
- 4 jajca
- 50 g sira zbrinc
- timijan
- nasekljan peteršilj
- sladka skuta
- drobtine in olje za cvrenje
- 1 sesekljana čebula
- malo olja
- 200 g jurčkov
- 1 strok česna
- 50 g bučk
- sveža črna redkev za okras
Postopek
Ješprenj operemo, zalijemo z vodo, dodamo zelenjavo in začimbe ter ga skuhamo. Vode dodamo toliko, da jo ješprenj med kuhanjem skoraj vso vsrka. Ohlajenemu ješprenju dodamo jajca, sir, timijan, peteršilj, sol in poper. Iz nastale mase oblikujemo kroglice, v sredino kroglice pa potisnemo malo sladke skute. Kroglice povaljamo v drobtinah in ocvremo.
Posebej na čebuli prepražimo nakockane jurčke, solimo, popramo in dodamo nekaj rezin česna. Ko je prepraženo na polovico, odstranimo česen in dodamo grobo naribane bučke ter prepražimo do konca. Na krožnik položimo jurčke, na jurčke ješprenjevo kroglico in na vrh naribamo svežo črno redkev.