
Čokoladni mafini
Pripravite slastne čokoladne mafine - tako preprosti so, da se jih lahko lotijo celo otroci.
Čokoladni mafini
Pripravite slastne čokoladne mafine - tako preprosti so, da se jih lahko lotijo celo otroci.

Sestavine
- 12 dag mehke moke
- 3 dag kakava v prahu
- 1 žlička pecilnega praška
- ščep sode bikarbone
- 1⁄4 žličke soli
- 8,5 dag sesekljane mlečne čokolade
- 8,5 dag rjavega sladkorja
- 8,5 dag razpuščenega masla
- 1 jajce
- 10 žlic mleka
- 3 žlice čvrstega jogurta
- papirnate košarice in pekač za mafine

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 12 dag mehke moke
- 3 dag kakava v prahu
- 1 žlička pecilnega praška
- ščep sode bikarbone
- 1⁄4 žličke soli
- 8,5 dag sesekljane mlečne čokolade
- 8,5 dag rjavega sladkorja
- 8,5 dag razpuščenega masla
- 1 jajce
- 10 žlic mleka
- 3 žlice čvrstega jogurta
- papirnate košarice in pekač za mafine
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, kakav, sol in sladkor zmešamo v veliki skledi.
V drugi skledi zmešamo maslo, jajce, mleko in jogurt.
Tekočo zmes zlijemo na mešanico moke in dodatkov. Dodamo naribano čokolado. Zmešamo, a ne preveč, da v testu ostane še nekaj grudic.
Testo z žlico porazdelimo v papirnate košarice ali v pekač za mafine. Pečemo 20 minut, da mafini vzhajajo in postanejo čvrsti. Nato naj se 5 minut ohlajajo na pekaču, preden jih preložimo na rešetko, da se do konca ohladijo.