
Govedina po flamsko, dušena v pivu
Govedina po flamsko, dušena v pivu

Sestavine
- 4 debelejši goveji zrezki po 200 g (notranje stegno)
- malo soli
- sveže zmlet poper
- 300 g čebule
- 200 g korenčka
- zeliščni šopek iz vejice peteršiljevega zelenja, timijana in mlade čebule
- 50 g kuhanega masla, gheeja ali olja
- pribl. 2,5 dl piva
- 1,25 dl omake za pečenko
- 800 g mokastega krompirja
- pol žlice kumine

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.
Sestavine
- 4 debelejši goveji zrezki po 200 g (notranje stegno)
- malo soli
- sveže zmlet poper
- 300 g čebule
- 200 g korenčka
- zeliščni šopek iz vejice peteršiljevega zelenja, timijana in mlade čebule
- 50 g kuhanega masla, gheeja ali olja
- pribl. 2,5 dl piva
- 1,25 dl omake za pečenko
- 800 g mokastega krompirja
- pol žlice kumine
Postopek
Čebulo olupimo, razpolovimo in narežemo na ne pretanke rezine. Korenček ostrgamo, operemo in narežemo na kolobarje. Zrezke z obeh strani rahlo potolčemo ter začinimo s soljo in poprom (zgornja slika). Peteršilj, timijan in mlado čebulo povežemo s kuhinjsko vrvico v šopek.

Pečico segrejemo na 180 °C. V dovolj veliki ponvi segrejemo kuhano maslo. Zrezke hitro spečemo z obeh strani do rjave barve, nato jih vzamemo iz ponve in na toplem prihranimo. V soku od pečenja med stalnim mešanjem svetlo rumeno prepražimo čebulo in korenček. Polovico te zmesi damo v primerno ponev in zalijemo s polovico omake za pečenko. Dodamo meso (spodnja slika) in šopek zelišč ter zalijemo s pivom. Dušimo pokrito v pečici pri 180 °C približno 45 minut (odvisno od kakovosti mesa). Med dušenjem zalijemo meso še z ostalo omako za pečenko in po potrebi tudi z malo piva. Četrt ure pred koncem dušenja dodamo še ostalo prepraženo čebulo in korenček.

Krompir olupimo, razrežemo na četrtine in ga oblikujemo v sodčke (odrežemo oglate robove). Pristavimo ga v hladni slani kuminovi vodi ter do mehkega dušimo na majhnem ognju. Nato ga odcedimo in na toplem prihranimo. Meso serviramo z omako in krompirjem; vse naj bo dovolj vroče. Po tej jedi odlično tekne dobro ohlajeno pivo.