
Dušena govedina po provansalsko
Dušena govedina po provansalsko

Ta klasična provansalska enolončnica je poznana pod imenom daube.
Sestavine
- 1–1,5 kg govedine od stegna
- 2 žlici oljčnega olja
- 100 g nedimljene slanine
- 2 stroka česna
- 1 velika vejica timijana (ali 1 žlička posušenega)
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika v koščkih
- 6 dl belega vina
- 3 zreli paradižniki
- 4 korenčki
- 3 žlice izkoščičenih črnih oliv
- sol
- poper
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 1–1,5 kg govedine od stegna
- 2 žlici oljčnega olja
- 100 g nedimljene slanine
- 2 stroka česna
- 1 velika vejica timijana (ali 1 žlička posušenega)
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika v koščkih
- 6 dl belega vina
- 3 zreli paradižniki
- 4 korenčki
- 3 žlice izkoščičenih črnih oliv
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Meso po vseh straneh solimo in popramo, nato v veliki in težki nepregorni kozici segrejemo olje. Na njem po vseh straneh rjavo popečemo meso, dodamo na koščke narezano slanino in pražimo, da se rahlo obarva. Dodamo sesekljan ali strt česen, timijan, paradižnik iz pločevinke in vino, solimo in popramo. Zavremo, nato zmanjšamo temperaturo, da jed le še nežno vre, in tesno pokrijemo s pokrovko. Če se pokrovka ne prilega tesno, med kozico in pokrovko namestimo kos aluminijaste folije ter zmečkamo robove.
Kozico prestavimo v pečico za 2 uri. Vmešamo na koščke narezan svež paradižnik, na kolobarčke narezano korenje in olive ter vrnemo v pečico še za 1 uro, da meso postane zelo mehko. Ponudimo takoj ali pa pustimo, da se ohladi, in shranimo v hladilnik za največ 2 dni