
Dušena govedina z okusnimi kruhki
Ob že samo vonju se vam bodo cedile sline!
Dušena govedina z okusnimi kruhki
Ob že samo vonju se vam bodo cedile sline!

Sestavine
- 1,5 kg govedine za dušenje
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 4 stroki česna
- 3 lovorovi listi
- 7,5 dl rdečega vina
- 5 dl goveje jušne osnove
- 2 žlički sladkorja
- 2 žlici moke
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 6 filejev slanih sardonov (inčunov) v olju
- 400 g šalotke
- 500 g korenja
- 140 g črnih oliv
- sol
pikantni toast
- poper
- 1 francoska štruca
- 100 g masla
- 6 filejev slanih sardonov (inčunov)
- 3 žlice sesekljanega peteršilja

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 1,5 kg govedine za dušenje
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 4 stroki česna
- 3 lovorovi listi
- 7,5 dl rdečega vina
- 5 dl goveje jušne osnove
- 2 žlički sladkorja
- 2 žlici moke
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 6 filejev slanih sardonov (inčunov) v olju
- 400 g šalotke
- 500 g korenja
- 140 g črnih oliv
- sol
pikantni toast
- poper
- 1 francoska štruca
- 100 g masla
- 6 filejev slanih sardonov (inčunov)
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
Postopek
Govedino narežemo na velike kocke. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, 6 sardonovih filejev sesekljamo. V dovolj veliki kozici segrejemo olje in 5 minut pražimo čebulo, dodamo česen in lovor ter pražimo še 5 minut.
Dodamo vino, jušno osnovo in sladkor. Moko zmešamo s paradižnikovo mezgo in 3 žlicami vode. Zmes damo v omako in mešamo toliko časa, da se tekočina zgosti. Nato dodamo meso in sesekljane sardone. Solimo in popramo, pokrijemo in kuhamo eno uro.
Šalotke olupimo, korenček ostrgamo in narežemo na večje kose. Po eni uri kuhanja dodamo govedini cele šalotke, korenček in olive. Pokrijemo in kuhljamo še eno uro, da se vse sestavine zmehčajo.
Medtem pripravimo toast. Francosko štruco narežemo na rezine. Sardonove fileje v možnarju stremo v gladko maso (ali jih zelo fino sesekljamo), nato jih zmešamo z maslom, peteršiljem in obilo črnega popra. Rezine kruha popečemo in premažemo s sardonovim maslom. Dušeno govedino posipamo s peteršiljem in postrežemo s pikantnim toastom.