
Mandljev kolač z malinami
Kolač, ki skriva sočne maline - kako slastno!
Mandljev kolač z malinami
Kolač, ki skriva sočne maline - kako slastno!

Sestavine
- 150 g mletih mandljev
- 150 g zmehčanega masla
- maslo za model
- 150 g rjavega sladkorja
- 150 g moke
- 1 1⁄2 žličke pecilnega praška
- 2 veliki jajci
- 1 žlička vaniljeve arome
- 250 g malin
- 2 žlici mandljevih lističev
- sladkor v prahu za posip

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 150 g mletih mandljev
- 150 g zmehčanega masla
- maslo za model
- 150 g rjavega sladkorja
- 150 g moke
- 1 1⁄2 žličke pecilnega praška
- 2 veliki jajci
- 1 žlička vaniljeve arome
- 250 g malin
- 2 žlici mandljevih lističev
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torto premera 20 cm z ločljivim obodom obložimo s papirjem za peko in premažemo z maslom. V multipraktiku zmešamo mlete mandlje, maslo, sladkor, moko, jajca in vaniljevo aromo, da se sestavine povežejo v kompaktno testo.
Polovico testa damo v pekač in ga poravnamo. Čezenj potresemo maline, na vrh pa z žlico nadevamo preostalo testo in ga grobo razporedimo – pri tem si lahko pomagamo s prsti. Potresemo z mandljevimi lističi in pečemo 50 minut, da se kolač zlato zapeče. Nato pustimo, da se ohladi, ga vzamemo iz modla, potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.