
Daube provençale
Goveja enolončnica po provansalsko
Daube provençale
Goveja enolončnica po provansalsko

Sestavine
- 2 kg govedine za dušenje
- 300 g šalotke
- 1 pomaranča
- šop peteršilja in timijana
- oljčno olje
- 25 g masla
- 200 g na kocke narezane slanine
- 4 žlice konjaka
- 1 žlica moke
- 2 čebuli
- 750 g korenja
- 2 stebli stebelne zelene
- 1 steklenica rdečega vina
- 2 zvezdna janeža
- 4 stroki česna
- sol in poper
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 2 kg govedine za dušenje
- 300 g šalotke
- 1 pomaranča
- šop peteršilja in timijana
- oljčno olje
- 25 g masla
- 200 g na kocke narezane slanine
- 4 žlice konjaka
- 1 žlica moke
- 2 čebuli
- 750 g korenja
- 2 stebli stebelne zelene
- 1 steklenica rdečega vina
- 2 zvezdna janeža
- 4 stroki česna
- sol in poper
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Meso narežemo na 5 cm velike kocke, ga operemo in osušimo. Šalotko v skledi prelijemo z vrelo vodo, pustimo 5 minut, nato jo odcedimo, olupimo in razpolovimo. Pomaranči obrežemo tanke dolge trakove lupine in jih skupaj s peteršiljem in timijanom povežemo v šopek. Čebulo drobno nasekljamo, 3 korenčke nasekljamo, preostale narežemo na tanke kolute, stebelno zeleno in česen nasekljamo.
V veliki težki nepregorni kozici segrejemo 2 žlici olja in maslo. Dodamo meso in polovico slanine ter na hitro rjavo popečemo na vseh straneh (to bomo morali narediti v več porcijah). Vse meso vrnemo v kozico, nato hitro prilijemo konjak in prižgemo – stojimo čim dlje stran od kozice, saj lahko nastanejo veliki plameni. Mesu primešamo moko.
V drugi kozici na 1 žlici olja popražimo čebulo, nasekljan korenček in stebelno zeleno, da se vse zmehča; trajalo bo kakih 5 minut. Praženo zelenjavo dodamo v kozico k mesu, prilijemo vino, dodamo še zeliščni šopek, zvezdni janež, česen, sol in poper. Zavremo, dobro premešamo, tesno pokrijemo s pokrovko in postavimo v pečico za 2 uri.
Preostale kocke slanine damo v ponev, dodamo kapljico olja in segrevamo, da slanina spusti maščobo, nato dodamo šalotko ter nežno pražimo, da se rahlo obarva. Dodamo v kozico z mesom, nato dodamo še na kolute narezano korenje, pomešamo in spet pokrijemo s pokrovko. Vrnemo v pečico za 1 1⁄2 do 2 uri, da je meso zelo mehko. Pokusimo in po potrebi dodatno solimo in popramo. Iz kozice odstranimo zeliščni šopek (in zvezdni janež, če ga najdemo) in postrežemo.
Nasvet
Če smo daube pripravili vnaprej, ga pogrejemo na štedilniku ali v pečici (20 do 30 minut). Lahko ga tudi zamrznemo za največ 1 mesec.