
Cvetačna kremna juha s hrustljavo klobaso
Še ne ljubitelji cvetače jo bodo vzljubili!
Cvetačna kremna juha s hrustljavo klobaso
Še ne ljubitelji cvetače jo bodo vzljubili!

Sestavine
- 1 velika cvetača
- 25 g masla
- 2 sesekljani šalotki
- 2 srednje velika krompirja
- 5 dl mleka
- 5 dl zelenjavne jušne osnove
- 1,5 dl sladke smetane
- 2 žlici oljčnega olja
- 12 rezin klobase chorizo (ali druge klobase)
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- poper

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.

Tako se ribe ne bodo prijele na rešetko
Odkrijte preproste trike za popolno ribo na žaru – brez lepljenja, brez razpadanja, z lepo zapečeno kožo in sočnim mesom.

Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 1 velika cvetača
- 25 g masla
- 2 sesekljani šalotki
- 2 srednje velika krompirja
- 5 dl mleka
- 5 dl zelenjavne jušne osnove
- 1,5 dl sladke smetane
- 2 žlici oljčnega olja
- 12 rezin klobase chorizo (ali druge klobase)
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Cvetačo razdelimo na cvetke, krompir olupimo in narežemo na kocke. V veliki kozici segrejemo maslo in nežno prepražimo šalotko, da se zmehča. Prihranimo dve pesti majhnih cvetačnih cvetkov, preostale dodamo šalotki. Dodamo še krompir, mleko in zelenjavno osnovo. Začinimo s soljo in poprom, zavremo, zmanjšamo temperaturo, pokrijemo in 15 do 20 minut kuhljamo, da se zelenjava zmehča. Nato jo precedimo, spiriramo s paličnim mešalnikom in vrnemo v juho. Dodamo sladko smetano, juho še enkrat segrejemo in začinimo po okusu.
V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo prihranjene cvetačne cvetke in jih pražimo, da se obarvajo in začnejo mehčati. Dodamo nekaj kapljic vode, pokrijemo in kuhamo minuto do dve, da se cvetki zmehčajo. Nato jih preložimo v skledo, v ponev pa damo klobaso in jo na obeh straneh hitro prepražimo, da postane hrustljava. Razmastimo jo na papirnati kuhinjski brisači.
Juho nalijemo v krožnike ter dodamo nekaj cvetkov cvetače in hrustljave kolobarčke klobase. Potresemo jo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo.