
Morski sadeži s česnovim maslom iz pečice
Poslastica za ljubitelje morskih okusov
Morski sadeži s česnovim maslom iz pečice
Poslastica za ljubitelje morskih okusov

Sestavine
- 400 g mladega krompirja
- 1 žlica oljčnega ali repičnega olja
- 2 koruzna storža
- 8–12 velikih celih neolupljenih kozic
- 8–12 klapavic ali velikih srčank (ali mešanica obeh)
- 2 očiščena srednje velika lignja z lovkami
- 150 g masla
- majhen šopek peteršilja in še malo, ko postrežemo
- 1 žlička dimljene mlete paprike
- 3 stroki česna
- nastrgana lupina 1 limone
- 200 g pikantne klobase chorizo
- sol in poper
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- 400 g mladega krompirja
- 1 žlica oljčnega ali repičnega olja
- 2 koruzna storža
- 8–12 velikih celih neolupljenih kozic
- 8–12 klapavic ali velikih srčank (ali mešanica obeh)
- 2 očiščena srednje velika lignja z lovkami
- 150 g masla
- majhen šopek peteršilja in še malo, ko postrežemo
- 1 žlička dimljene mlete paprike
- 3 stroki česna
- nastrgana lupina 1 limone
- 200 g pikantne klobase chorizo
- sol in poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Z večjim nožem pahljačasto narežemo krompir; v vsak gomolj naredimo zareze čim bliže drugo drugi, vendar pazimo, da ga ne prerežemo povsem. Nato ga v največjem pravokotnem pekaču, ki ga imamo (idealen je pekač, ki se povsem prilega širini pečice – lahko ga obložimo s papirjem za peko), pomešamo z oljem, soljo in poprom. Pečemo 20 minut.
Kozice nekaj milimetrov globoko zarežemo skozi lupino po dolžini hrbta, od spodnjega dela glave do začetka repa, nato jim odstranimo črno nitko (črevo). Školjke očistimo pod curkom mrzle vode in odstranimo morebitne »bradice«. Lignja pahljačasto narežemo, enako kot krompir.
Oličkana koruzna storža narežemo na štiri dele; to najlaže storimo tako, da nož postavimo na storž, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in udarimo po njem z valjarjem. Koruzo dodamo v pekač, jo pokapamo z oljem in pekač vrnemo v pečico za 5 minut.
Peteršilj sesekljamo, česen stremo. Maslo pretlačimo s peteršiljem, papriko, česnom in limonovo lupino; nekaj ga nadevamo v zareze v hrbtu kozic in v lignja. Temperaturo pečice zvišamo na 220 °C. Klobaso olupimo in jo narežemo na kolesca. Limono, ki smo ji nastrgali lupino, narežemo na krhlje in jih stresemo v pekač skupaj z morskimi sadeži in klobaso. Vse skupaj premešamo, potresemo s koščki preostalega masla, obilno solimo in popramo ter postavimo nazaj v pečico za 10 minut. Če se kakšna kozica ni obarvala rožnato ali se kakšna školjka ni odprla, jih v pekaču prestavimo na bolj vroče mesto, nato pa vrnemo v pečico za 2 do 3 minute. Školjke, ki se niso odprle, odstranimo in zavržemo. Ko je jed pripravljena, jo potresemo s peteršiljem in postrežemo.