
Čokoladni narastek s penastimi bomboni
Čokoladni narastek s penastimi bomboni

Sestavine
- 140 g stopljenega masla
- 375 g moke
- ½ žličke soli
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 žlički pecilnega praška
- 175 g sladkorja
- 6 žlic kakava v prahu
- 3,5 dl mleka
- 3 jajca
- 1 žlička vaniljeve arome
vrhnja plast
- 450 g svetlega sladkorja muskovado
- 7 žlic kakava v prahu
- 2 veliki prgišči penastih bombonov
- maslo za model
- stepena sladka smetana ali vaniljev sladoled, ko postrežemo
Preberite tudi

Mala šola izdelave testenin: slastna italijanska pašta
Zelo pomembne so dobre sestavine, predvsem kakovostna moka. Vesna Milek Recko razkriva, kako lahko z malo vztrajnosti in vaje ustvarite odlične testenine.

Spomladanske pečenke iz pečice
Preprosti recepti za spomladanske pečenke - piščančja, svinjska, goveja, jagnječja in celo veganska "pečenka" za obiske, ki ne jedo mesa.

Tako pravilno nabrusite nož
Odkrijte, kako pravilno brusiti kuhinjski nož in podaljšati njegovo življenjsko dobo. Preprosti nasveti za varno in učinkovito brušenje doma.
Sestavine
- 140 g stopljenega masla
- 375 g moke
- ½ žličke soli
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 žlički pecilnega praška
- 175 g sladkorja
- 6 žlic kakava v prahu
- 3,5 dl mleka
- 3 jajca
- 1 žlička vaniljeve arome
vrhnja plast
- 450 g svetlega sladkorja muskovado
- 7 žlic kakava v prahu
- 2 veliki prgišči penastih bombonov
- maslo za model
- stepena sladka smetana ali vaniljev sladoled, ko postrežemo
Postopek
Z maslom premažemo velik model (s prostornino 2 do 3 litre). Moko, sol, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono in 6 žlic kakava v prahu stresemo v skledo. V drugi skledi zmešamo mleko, stopljeno maslo, jajca in vaniljo. Suhe in mokre sestavine premešamo in testo stresemo v model. (Če bomo sladico spekli pozneje, jo lahko pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za največ 24 ur.)
Pečico segrejemo na 180 °C in zavremo vodo. Če smo imeli sladico spravljeno v hladilniku, jo vzamemo ven in odkrijemo. Enakomerno jo potresemo s sladkorjem muskovado in kakavom ter prelijemo s 7 dl vrele vode.
Pečemo 35 do 45 minut, dokler sladica ne naraste, v sredini pa je čvrsta. Potresemo jo s penastimi bomboni in jo za nekaj 30-sekundnih intervalov vračamo nazaj v pečico. Penice se morajo samo začeti topiti. Postrežemo takoj – sladica je vroča! – s smetano ali sladoledom.