
Postrv v sirovem ovoju
Postrv s hrustljavo skorjico za večer v sproščeni družbi
Postrv v sirovem ovoju
Postrv s hrustljavo skorjico za večer v sproščeni družbi

Sestavine
- 2 postrvi po približno 400 g
- sol in beli poper
- sok ½ limone
- ½ šopka peteršilja in še nekaj dodatnega za posip
- moka za povaljanje
- 2 jajci
- 50 g naribanega sira (npr. gaude)
- 50 g belih drobtin
- olje za cvrenje

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 2 postrvi po približno 400 g
- sol in beli poper
- sok ½ limone
- ½ šopka peteršilja in še nekaj dodatnega za posip
- moka za povaljanje
- 2 jajci
- 50 g naribanega sira (npr. gaude)
- 50 g belih drobtin
- olje za cvrenje
Postopek
Postrvi temeljito operemo pod hladno tekočo vodo, nato ju osušimo in jima z ostrim nožem odrežemo glavi. Vzdolž hrbtenice zarežemo do kosti in izrežemo fileje. Začinimo jih z limonovim sokom, solimo in popramo. Peteršilj operemo in drobno sesekljamo.
Jajci razžvrkljamo, sir pomešamo z drobtinicami. Ribje fileje posujemo s peteršiljem in jih povaljamo v moki, jajcih in nazadnje še v mešanici drobtin in sira. V veliki oplasteni ponvi segrejemo olje in fileje ocvremo do lepe zlato rjave barve (6–8 minut na vsaki strani).
Položimo jih na papirnato brisačko, ki vpije odvečno olje. Postrežemo s pečenim krompirčkom.