
Friandi so mandljevi kolački, ki jih spečejo v ovalnih modelčkih ali modelčkih v obliki čolničkov; priljubljeni so zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Sestavine
- 215 g masla in še malo za pekač
- 6 srednje velikih beljakov
- 80 g moke
- 150 g sladkorja v prahu in še malo za posip
- 100 g mletih mandljev
- ščep soli
- 1 žlička vaniljeve arome
- 150 g izkoščičenih in razpolovljenih češenj

Večerje, pripravljene v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!

Kako pravilno shraniti svež paradižnik?
Pravilno shranjevanje paradižnika ni le stvar navade, temveč ključno vpliva na njegov okus. Kako torej poskrbeti, da čim dlje ostane svež, sočen in polnega okusa?

Hitro pripravljen kos mesa, ki se kar stopi v ustih
Vam je med vsemi vrstami rib najboljša svinjska ribica? Nič čudnega, saj gre za mehek in sočen kos mesa, ki ga lahko pripravite na mnogo različnih načinov.
Sestavine
- 215 g masla in še malo za pekač
- 6 srednje velikih beljakov
- 80 g moke
- 150 g sladkorja v prahu in še malo za posip
- 100 g mletih mandljev
- ščep soli
- 1 žlička vaniljeve arome
- 150 g izkoščičenih in razpolovljenih češenj
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Model za mafine (ali za friande, če ga imamo) namažemo z maslom. V kozici nežno stopimo maslo. 155 g ga odlijemo v skledo in ohladimo. Preostalo maslo segrevamo in medtem vrtimo kozico, da začne karamelizirati in oreškasto zadiši, nato ga odstavimo in pustimo, da se ohladi.
Beljake penasto stepemo (ne rabimo čvrstega snega). Moko, sladkor in mlete mandlje presejemo v skledo, dodamo sol in zmešamo. Dodamo obe stopljeni masli, vaniljo in beljake ter rahlo zmešamo z metlico, da dobimo gladko testo. Dodamo tri četrtine češenj, pomešamo in nalijemo v modelčke. Obložimo s preostalimi češnjami in pečemo 25 do 30 minut, da kolački narastejo in se zlato zapečejo, zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, pa ostane čist.