
Friandi so mandljevi kolački, ki jih spečejo v ovalnih modelčkih ali modelčkih v obliki čolničkov; priljubljeni so zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Sestavine
- 215 g masla in še malo za pekač
- 6 srednje velikih beljakov
- 80 g moke
- 150 g sladkorja v prahu in še malo za posip
- 100 g mletih mandljev
- ščep soli
- 1 žlička vaniljeve arome
- 150 g izkoščičenih in razpolovljenih češenj
Preberite tudi

Kuhanje v škrniclju: nežna tehnika, ki da veliko okusa
Kuhanje v škrniclju iz peki papirja je preprosta, a izjemno učinkovita (in zdrava) tehnika kuhanja.

Najbolj rahla omleta: koraki do popolne omlete
Prava omleta je rahla in puhasta, ne pa kompaktna kot palačinka. Z nekaj triki lahko postanete mojstri omlet.

Čebulni olupki: Zaklad v kuhinji, ki ga večina še vedno meče proč
Odštevamo do velike noči! Za naravno barvanje pirhov začnite že danes zbirati čebulne olupke – zbrali smo recepte, kjer porabite res veliko čebule.
Sestavine
- 215 g masla in še malo za pekač
- 6 srednje velikih beljakov
- 80 g moke
- 150 g sladkorja v prahu in še malo za posip
- 100 g mletih mandljev
- ščep soli
- 1 žlička vaniljeve arome
- 150 g izkoščičenih in razpolovljenih češenj
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Model za mafine (ali za friande, če ga imamo) namažemo z maslom. V kozici nežno stopimo maslo. 155 g ga odlijemo v skledo in ohladimo. Preostalo maslo segrevamo in medtem vrtimo kozico, da začne karamelizirati in oreškasto zadiši, nato ga odstavimo in pustimo, da se ohladi.
Beljake penasto stepemo (ne rabimo čvrstega snega). Moko, sladkor in mlete mandlje presejemo v skledo, dodamo sol in zmešamo. Dodamo obe stopljeni masli, vaniljo in beljake ter rahlo zmešamo z metlico, da dobimo gladko testo. Dodamo tri četrtine češenj, pomešamo in nalijemo v modelčke. Obložimo s preostalimi češnjami in pečemo 25 do 30 minut, da kolački narastejo in se zlato zapečejo, zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, pa ostane čist.