
Sestavine
- 200 g zmehčanega masla
- 150 g svežih razpolovljenih češenj
- 150 g moke
- 200 g drobnega rjavega sladkorja
- 3 srednje velika jajca
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- 75 g mletih mandljev
- 2 žlici mleka
- 1 žlička vaniljeve arome
- 1 žlička mandljeve arome
- 200 g temne ali mlečne čokolade
- 2 žlici praženih mandljevih lističev
- maslo za model
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Okusite Provanso: recept za avtentično jed Bouillabaisse
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 200 g zmehčanega masla
- 150 g svežih razpolovljenih češenj
- 150 g moke
- 200 g drobnega rjavega sladkorja
- 3 srednje velika jajca
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- 75 g mletih mandljev
- 2 žlici mleka
- 1 žlička vaniljeve arome
- 1 žlička mandljeve arome
- 200 g temne ali mlečne čokolade
- 2 žlici praženih mandljevih lističev
- maslo za model
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Podolgovat model namastimo z maslom in ga obložimo s papirjem za peko. Češnje zmešamo z žlico moke in jih prihranimo. Čokolado nasekljamo.
Maslo in sladkor damo v veliko skledo in ju mešamo, da dobimo rahlo in penasto maso. Postopoma dodajamo jajca ter vsakič dobro premešamo. Previdno dodamo preostalo moko, pecilni prašek in mlete mandlje. Vmešamo še mleko in obe aromi, nato pa v zmes z lopatico vmešamo še 100 g nasekljane čokolade. Polovico testa damo v model, ga posujemo s polovico češenj in dodamo še drugo polovico testa. Po vrhu posujemo preostale češnje. Pečemo 1 uro in 10 minut ali da lesena palčka, s katero naredimo preizkus, ostane čista, ko jo potegnemo iz testa.
Kolač v modlu hladimo 10 minut, nato ga odstranimo iz modla in na rešetki popolnoma ohladimo. Preostalo čokolado stopimo in z njo pobrizgamo kolač. Posujemo ga še z mandljevimi lističi, in ko se čokolada nekoliko strdi, ga razrežemo in postrežemo. Kolač lahko v modlu hranimo do 4 dni.