
Sestavine
- 1 zavitek globoko zamrznjenega listnatega testa
- 6 jajc
- 150 g sladkorja
- 120 g masla
- 140 g mehke moke
- 40 g mletih mandljev
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- naribana lupina ½ limone
- 500 g češenj
- rumenjak za premaz
- mandljevi lističi in sladkor v prahu za posip

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 1 zavitek globoko zamrznjenega listnatega testa
- 6 jajc
- 150 g sladkorja
- 120 g masla
- 140 g mehke moke
- 40 g mletih mandljev
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- naribana lupina ½ limone
- 500 g češenj
- rumenjak za premaz
- mandljevi lističi in sladkor v prahu za posip
Postopek
Listnato testo odtalimo in ga na pomokani delovni površini razvaljamo. Z njim prekrijemo dno in obod okroglega modla za torte, preostalo testo pa narežemo na trakove. Testo v modlu pokrijemo s papirjem za peko in nato model napolnimo z lečo. V vnaprej ogreti pečici ga 20 minut pečemo pri 220 °C. Papir in lečo nato odstranimo.

Češnje operemo, jim ostranimo koščice in jih dobro odcedimo. Rumenjake penasto zmešamo s tretjino sladkorja, vaniljevim sladkorjem in limonovo lupino. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v trd sneg in nato previdno primešamo rumenjakovi masi. Maslo raztopimo in ohlajenega na sobno temperaturo skupaj z moko in mandlji prav tako primešamo zmesi. Z maso napolnimo model, obložimo s češnjami in okrasimo s trakovi testa v obliki rešetke. Premažemo še z razžvrkljanim rumenjakom in posujemo z lističi mandljev. V vnaprej ogreti pečici pečemo 50 minut pri 180 °C (naredimo preizkus z zobotrebcem). Pustimo, da se torta popolnoma ohladi, jo vzamemo iz modla, posujemo s sladkorjem v prahu in razrežemo. Ta čudoviti kolač bo navdušil tudi najbolj izbirčne!
