
Češnjeva marmelada s cimetom
Češnjeva marmelada s cimetom

Pripravite okusno češnjevo marmelado s cimetom. Za nasvete pri pripravljanju marmelade sledite tej povezavi.
Sestavine
- 1 kg izkoščičenih češenj
- 1 cimetova palčka
- lupina in sok 1 limone
- 330 g sladkorja
- 1 zavitek (25 g) želina 3:1

Trojni spektakel v Krškem: BBQ, pica in spidvej
V Krškem je potekal prvi BBQ & Speedway festival s celodnevnim programom, ki je zajemal mednarodne tekme v peki steakov, burgerjev in pic.

Razkrivamo: toliko kalorij ima dejansko poletni koktajl Aperol Spritz
Aperol Spritz je postal nepogrešljiv del poletnih druženj. Toda ste se že kdaj vprašali, koliko kalorij dejansko vsebuje ta priljubljeni italijanski koktajl?

Pripravite preprosto domače testo za testenine
Sveže domače jajčne testenine so nekaj posebnega. Ne samo zato, ker so super okusne, ampak tudi zato, ker smo se zanje potrudili. Postopek v resnici ni čisto nič zapleten.
Sestavine
- 1 kg izkoščičenih češenj
- 1 cimetova palčka
- lupina in sok 1 limone
- 330 g sladkorja
- 1 zavitek (25 g) želina 3:1
Postopek
Tretjino češenj grobo narežemo. Vse češnje damo v široko kozico, dodamo na pol prelomljeno cimetovo palčko, limonovo lupino in sok ter 1,5 dl vode. Vse skupaj nežno zavremo, nato ogenj zmanjšamo in kuhljamo 15 do 20 minut, večkrat premešamo in kuhamo, da se češnje zmehčajo.
Vrečko želina zmešamo z 2 žlicama sladkorja, ga dodamo sadju in dobro premešamo. Nato dodamo preostali sladkor in mešamo, da se raztopi. Ogenj povečamo, zavremo ter kuhamo na močnem ognju 3 minute, da se marmelada zgosti. Naredimo preizkus želiranja: žličko marmelade kanemo na ohlajen krožnik, in ko se ohladi, povlečemo skozi s prstom; če se vmes naredi prazen prostor, je marmelada kuhana, sicer postavimo kozico nazaj na ogenj, spet zavremo in kuhamo še nekaj minut. Preizkus želiranja ponovimo. Odstranimo cimet in z vročo marmelado napolnimo kozarce, dobro zapremo in shranimo.
Nasvet
Češnje ne vsebujejo veliko pektina, zato pri kuhanju češnjeve marmelade uporabimo želirno sredstvo. Marmelada je tako kuhana hitreje, je živahnejših barv in okusnejša.