
Češnjeva marmelada s cimetom
Češnjeva marmelada s cimetom

Pripravite okusno češnjevo marmelado s cimetom. Za nasvete pri pripravljanju marmelade sledite tej povezavi.
Sestavine
- 1 kg izkoščičenih češenj
- 1 cimetova palčka
- lupina in sok 1 limone
- 330 g sladkorja
- 1 zavitek (25 g) želina 3:1
Preberite tudi

Retro rezine za nostalgike
Odkrijte recepte za nostalgične sladke rezine, ki vas s prvim grižljajem popeljejo v brezskrbne čase otroštva. Privoščite si sladek spomin!

Kako pravilno očistiti lignje
Naučite se, kako enostavno in hitro očistiti lignje. Sledite našim preprostim korakom za sveže, okusne in popolno pripravljene lignje. Imamo tudi fine recepte!

Mala šola izdelave testenin: slastna italijanska pašta
Zelo pomembne so dobre sestavine, predvsem kakovostna moka. Vesna Milek Recko razkriva, kako lahko z malo vztrajnosti in vaje ustvarite odlične testenine.
Sestavine
- 1 kg izkoščičenih češenj
- 1 cimetova palčka
- lupina in sok 1 limone
- 330 g sladkorja
- 1 zavitek (25 g) želina 3:1
Postopek
Tretjino češenj grobo narežemo. Vse češnje damo v široko kozico, dodamo na pol prelomljeno cimetovo palčko, limonovo lupino in sok ter 1,5 dl vode. Vse skupaj nežno zavremo, nato ogenj zmanjšamo in kuhljamo 15 do 20 minut, večkrat premešamo in kuhamo, da se češnje zmehčajo.
Vrečko želina zmešamo z 2 žlicama sladkorja, ga dodamo sadju in dobro premešamo. Nato dodamo preostali sladkor in mešamo, da se raztopi. Ogenj povečamo, zavremo ter kuhamo na močnem ognju 3 minute, da se marmelada zgosti. Naredimo preizkus želiranja: žličko marmelade kanemo na ohlajen krožnik, in ko se ohladi, povlečemo skozi s prstom; če se vmes naredi prazen prostor, je marmelada kuhana, sicer postavimo kozico nazaj na ogenj, spet zavremo in kuhamo še nekaj minut. Preizkus želiranja ponovimo. Odstranimo cimet in z vročo marmelado napolnimo kozarce, dobro zapremo in shranimo.
Nasvet
Češnje ne vsebujejo veliko pektina, zato pri kuhanju češnjeve marmelade uporabimo želirno sredstvo. Marmelada je tako kuhana hitreje, je živahnejših barv in okusnejša.