
Torta črni gozdiček
Torta črni gozdiček

Sestavine
biskvit
- 160 g gladke moke
- 40 g kakava
- 160 g sladkorja v prahu
- 6 jajc
- 100 g stopljenega masla
- ščepec soli
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- naribana lupina ½ limone
- maslo in moka za tortni model
čokoladna krema
- 2,5 dl smetane
- 50 g temnega čokoladnega obliva (kuverture) ali temne čokolade
višnjev nadev
- 300 g izkoščičenih višenj
- 1,5 dl višnjevega soka
- 40 g sladkorja
- 1 cimetova palčka
- lupina ½ limone in ½ pomaranče
- 1 žlica jedilnega škroba in 2 žlici višnjevega soka
- 3 listi želatine, namočeni v hladni vodi
višnjeva smetana
- 5 dl smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 4 listi želatine, namočeni v hladni vodi
- 4 žlice višnjevega žganja (kirsch)
- 1 dl višnjevega soka in 1 dl vode ter 2 žlici višnjevega žganja za navlažitev biskvita

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
biskvit
- 160 g gladke moke
- 40 g kakava
- 160 g sladkorja v prahu
- 6 jajc
- 100 g stopljenega masla
- ščepec soli
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- naribana lupina ½ limone
- maslo in moka za tortni model
čokoladna krema
- 2,5 dl smetane
- 50 g temnega čokoladnega obliva (kuverture) ali temne čokolade
višnjev nadev
- 300 g izkoščičenih višenj
- 1,5 dl višnjevega soka
- 40 g sladkorja
- 1 cimetova palčka
- lupina ½ limone in ½ pomaranče
- 1 žlica jedilnega škroba in 2 žlici višnjevega soka
- 3 listi želatine, namočeni v hladni vodi
višnjeva smetana
- 5 dl smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 4 listi želatine, namočeni v hladni vodi
- 4 žlice višnjevega žganja (kirsch)
- 1 dl višnjevega soka in 1 dl vode ter 2 žlici višnjevega žganja za navlažitev biskvita
Postopek
Čokoladno kremo naredimo tako, da smetano zavremo, vmešamo koščke čokoladnega obliva in z metlico zmešamo, da se čokolada raztopi. Čez noč pustimo na hladnem.
Model namastimo in potresemo z moko, pečico segrejemo na 190 °C. Moki dodamo kakav in mešanico presejemo. Sladkor v prahu, jajca, sol, vaniljin sladkor in limonovo lupino čvrsto stepemo. Dodamo moko s kakavom in primešamo še ohlajeno stopljeno maslo. Maso napolnimo v model in pečemo 30 minut. Biskvit v modlu ohladimo, nato ga vzamemo iz modla in dvakrat prečno prerežemo. En oblat položimo v tortni model in ga navlažimo s polovico mešanice višnjevega soka, vode in žganja.
Višnjev nadev pripravimo tako, da višnjev sok zavremo s sladkorjem in cimetom ter limonovo in pomarančno lupino. Cimet in lupini odstranimo in v tekočino vmešamo s sokom razpuščen škrob. Dodamo višnje in ožeto želatino, maso hitro premešamo, jo 15 minut ohlajamo, nato pa razporedimo po prvem oblatu.
Čokoladno smetano čvrsto stepemo, da dobimo čokoladno kremo, ki jo nabrizgamo med višnjev nadev. Pokrijemo z drugim oblatom in ga navlažimo.
Pripravimo še višnjevo smetano. Smetano stepemo s sladkorjem. Želatino ožmemo, raztopimo v žganju in vmešamo v smetano. S smetano premažemo drugi oblat, malo smetane pa prihranimo. Na vrh položimo tretji oblat in torto postavimo za 5 ur na hladno. Nato jo premažemo s preostalo smetano in okrasimo z višnjami in čokoladnimi ostružki.
Nasvet
Namesto višenj lahko uporabimo tudi češnje.