Kaj boste skuhali danes?
Opečen bananin kruh z vaniljevo skuto in malinami
Porabite zrele banane za božanski bananin kruh.
Opečen bananin kruh z vaniljevo skuto in malinami
Porabite zrele banane za božanski bananin kruh.
Sestavine
bananin kruh
- 140 g zmehčanega masla in še malo za pekač
- 140 g svetlega sladkorja muskovado
- 2 veliki jajci
- 2–3 zelo zrele banane
- naribana lupinica ½ limone
- 1 žlička vaniljeve paste
- 85 g pinjenca
- 225 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička mletega cimeta
- ½ žličke sode bikarbone
vaniljeva skuta
- 250 g rikote
- 3 žličke vaniljeve paste
- sok in naribana lupinica 1 pomaranče
malinova priloga
- naribana lupinica 2 pomaranč
- sok ½ pomaranče
- 85 g sladkorja
- 600 g malin (lahko zamrznjenih)
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
bananin kruh
- 140 g zmehčanega masla in še malo za pekač
- 140 g svetlega sladkorja muskovado
- 2 veliki jajci
- 2–3 zelo zrele banane
- naribana lupinica ½ limone
- 1 žlička vaniljeve paste
- 85 g pinjenca
- 225 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička mletega cimeta
- ½ žličke sode bikarbone
vaniljeva skuta
- 250 g rikote
- 3 žličke vaniljeve paste
- sok in naribana lupinica 1 pomaranče
malinova priloga
- naribana lupinica 2 pomaranč
- sok ½ pomaranče
- 85 g sladkorja
- 600 g malin (lahko zamrznjenih)
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Model za 900-gramsko štruco namastimo in obložimo s papirjem za peko. V skledi stepemo maslo in sladkor, da nastane svetla in penasta zmes, nato eno po eno vtepemo jajci. V drugi skledi z vilicami pretlačimo banane, jih dodamo v skledo s testom, dodamo še limonovo lupinico, vaniljo in pinjenec ter zmešamo.
Posebej zmešamo moko, pecilni prašek, cimet in sodo bikarbono. Z lopatico jo narahlo v treh porcijah vmešamo v bananino zmes, samo toliko, da se sestavine povežejo, in testo naložimo v model. Pečemo 1 uro, da je kolač čvrst, se zlato rjavo zapeče in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se 10 minut ohlaja v modlu, nato ga zvrnemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladi.
Posebej zmešamo moko, pecilni prašek, cimet in sodo bikarbono. Z lopatico jo narahlo v treh porcijah vmešamo v bananino zmes, samo toliko, da se sestavine povežejo, in testo naložimo v model. Pečemo 1 uro, da je kolač čvrst, se zlato rjavo zapeče in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se 10 minut ohlaja v modlu, nato ga zvrnemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladi.
Za malinovo prilogo damo v kozico pomarančno lupinico, sok ½ pomaranče, sladkor in 250 g malin ter segrevamo na šibkem ognju, da se sladkor stopi. Nežno kuhamo 5 minut, nato precedimo v skledo. Primešamo preostale maline, pokrijemo in ohladimo v hladilniku.
Preden ponudimo, maline vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Bananin kruh narežemo na 8 rezin in jih opečemo pod srednje razgretim žarom v pečici, da rahlo karamelizirajo. Vsako rezino obložimo z žlico vaniljeve skute in prelijemo z malinami.